IJssalon van het Jaar: genomineerden zijn bekend

Actueel |
13 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De zes ijssalons die gaan strijden om de titel IJssalon van het jaar 2024 zijn bekend gemaakt tijdens de Dag van het Ambacht in Gorinchem. De zes genomineerden eindigden in de hoogste regionen bij de ijs-vakwedstrijden om de Gouden IJscreatie en de Gouden IJsspatel die live op de beursvloer van IJsvak plaats vonden.

Bij de Gouden IJsspatel was de opdracht het bereiden van demi-perenijs. Myrne Meulendijks van ’t IJshofje uit Meijel maakte volgens een jury van vakmensen en consumenten het beste perenijs van Nederland. Het perenijs werd beoordeeld op kleur, structuur en textuur en smaak. In totaal waren er tien deelnemers. Ze waren op basis van twee voorrondes geselecteerd.

Impeerium

Gijs Kennis van De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel ontving de Gouden IJscreatie 2024 voor zijn Impeerium. De creatie bestaat uit perendemi-ijs met een pecannootcrunch, beurrenoisette-ijs in de vorm van een peertje met een kern van perencompote. Het geheel is omhuld met gekleurde witte chocolade, witte chocolade parfait, saus van dulce de leche karamel, saus van calamansi en een ring van tuille. Ook bij de kinderjury was Kennis de winnaar.

Genomineerden

Naast de twee winnende ijssalons zijn IJssalon Pisa in Zevenaar, IJs en Spijs in Haps, Ciolato di’ Cello in Voorhout en Luciano in Wassenaar genomineerd voor de titel IJssalon van het jaar 2024. Binnenkort krijgen de genomineerden bezoek van een mystery guest en volgt een grondige hygiënecheck. De bekendmaking van de winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2024 volgt begin juni. Vorig jaar won ijssalon Florence in Nederweert deze titel.

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar) is in handen van de Vereniging van Ambachtelijke IJbereiders.

Foto: Raphaël Drent, VAIJ