Aantal ijssalons groeit nog steeds “maar groei lijkt af te vlakken”

Actueel |
8 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZ Media

Het aantal ijssalons in ons land blijft groeien. De Kamer van Koophandel telde er onlangs 1206, bijna zeventig meer dan vorig jaar. Twee jaar geleden passeerde het aantal ijssalons voor het eerst de magische grens van duizend.

“Het aantal ijssalons in Nederland neemt nog steeds toe, maar de groei lijkt nu wel af te vlakken.” Dit schrijft Vakblad IJs! naar aanleiding van de nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel.

Hoewel Zuid- en Noord-Holland (respectievelijk 233 en 232 vestigingen) de provincies zijn met verreweg de meeste ijssalons, groeit hun aantal het hardst in Flevoland.

Grootste ijssalon-dichtheid

Dit geldt niet alleen in absolute aantallen: ook als gekeken wordt naar het aantal nieuwe ijssalons per inwoner is Flevoland de provincie met de sterkste groei. Overigens is Flevoland nog niet de provincie met grootste ijssalon-dichtheid. Dat is namelijk Zeeland, op de voet gevolgd door Limburg.

“Geen echt ijssalonland”

Van oudsher is Nederland geen echt ijssalonland. Na 1956 (527 vestigingen) daalde het aantal ijssalons naar een schamele 146 in 1985. Aan het begin van de negentiger jaren bloeide de belangstelling weer op, onder meer dankzij inspanningen van het Ambachtelijk IJscentrum in Wageningen. Rond 2010 lag het aantal ijssalons voor het eerst weer ongeveer op het aantal van halverwege de vijftiger jaren.

Meer over