Horeca tot zeker 25 januari dicht, winkels open zonder afspraak

Actueel |
14 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Horeca moet zeker tot dinsdag 25 januari wachten voordat duidelijk is of er versoepelingen mogelijk zijn. Ondertussen krijgen winkels nog meer ruimte dan eerder werd gedacht. Die informatie is vanmiddag gelekt naar de media.

Ondanks verwoede pogingen van de brancheorganisaties, wanhoopskreten uit de branche en acties in het land, lijkt het erop dat de horeca nog niet open mag. Ondernemers hekelen vooral de ongelijkheid in de maatregelen, omdat winkels wel open mogen. Eerst kwam naar buiten dat winkels op afspraak klanten mogen ontvangen. Nu meldt onder meer het Algemeen Dagblad dat winkelen zonder afspraak wordt toegestaan. Wel met een maximaal aantal klanten en tot 17.00 uur. Daarmee lijkt de ongelijkheid tussen de sectoren alleen nog maar groter te zijn geworden.

Wel winkelen, niet eten

Hoewel er vanmiddag nog een gesprek met de minister plaatsvindt, is de Horeca Alliantie zwaar teleurgesteld. “Het is een schande”, zegt Frans van Rooij namens Alliantie. “Het valt niet meer uit te leggen. De centra stromen straks vol met winkelende mensen, maar ze mogen niet op een coronaveilige manier iets eten in een restaurant of op een terrasje plaatsnemen? Het is te gek voor woorden.” Op 25 januari volgt een nieuw weegmoment waarbij mogelijke versoepelingen voor de horeca worden besproken.

Overleg met minister

Brancheorganisaties in de horeca hebben vanochtend tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn laaiend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet. Van Rooij: “Dit is niet wat de voorgangers van de minister ons hebben voorgespiegeld. De versoepelingen zouden over meerdere sectoren verdeeld worden.”

Persconferentie

Vanmiddag om 17.30 uur vindt nog een overleg plaats met minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens. Om 19.00 uur volgt de persconferentie met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.