Horeca in bijna heel Zuid-Limburg mag zaterdag open van burgemeesters

Actueel |
14 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - horeca open

Na Valkenburg hebben nu ook de overige 15 gemeenten in Zuid-Limburg groen licht gegeven aan horecabedrijven en cultuurinstellingen om dit weekend open te gaan. De actie moet volgens de burgemeesters de ernst van de situatie onderschrijven. “We zien dat het water bij sommige ondernemers aan de lippen staat.”

De 15 gemeenten geven horeca en cultuur de ruimte geven om op zaterdag 16 januari van 10.00 tot 20.00 uur open te gaan. Dat laten onder meer de burgemeesters van Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen weten in een gezamelijk persbericht. “Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, aldus de burgemeesters. “We zien dat de bestrijding van de pandemie ertoe leidt dat het water bij
sommige ondernemers en verenigingen tot aan de lippen staat. Daarom lobbyen we intensief in Den Haag.”

Open volgens coronaregels

De gemeenten willen wel dat de opening veilig gebeurt, met 1,5 meter afstand, mondkapjes en controle van het coronatoegangsbewijs. “Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers.”

Gemeenten zullen handhaven

De burgemeesters laten weten dat de coronaregels gehandhaafd zullen worden. “Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.”

Valkenburg eerder open

Valkenburg doet zaterdag niet mee, omdat die gemeente op vrijdag 15 januari al een actie van ondernemers ondersteunt. Winkels en horeca mogen daar van 10.00 tot 16.00 uur open. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg zegt zo’n actie op zaterdag niet te zien zitten.

Openingen in meerdere plaatsen

Op verschillende plekken in het hele land gaan winkels en horeca open, met toestemming van de gemeente. Het gaat onder meer om Oude IJsselstreek, Deventer, Raalte, Land van Cuijk, Boekel en Zutphen. Uit een rondgang van Frituurwereld.nl bleek eerder dat cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven verdeeld reageren op dergelijke acties. Vaak zijn ze al gedurende de gehele coronacrisis open geweest voor afhaal en bezorgen.

Persconferentie

Volgens Haagse bronnen maakt het kabinet op vrijdag 14 januari bekend dat niet-essentiële winkels weer open mogen, maar op afspraak. Het geldt ook voor kappers en andere contactberoepen. Het hoger onderwijs mag ook weer fysiek lesgeven. Daarnaast wordt binnen sporten onder voorwaarden weer mogelijk. Buiten sporten kan straks weer tot 20.00 uur. De persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wordt om 19.00 uur uitgezonden.