Horeca als eerste aan de beurt bij nieuwe versoepelingen

Actueel |
14 januari 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Als op 25 januari blijkt dat meer versoepelingen mogelijk zijn, dan is de horeca als eerste aan de beurt. Dat zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de coronacrisis op vrijdag 14 januari. Ook legde hij uit waarom de winkels wel opengaan, maar de horeca niet.

De premier bevestigde de kabinetsbesluiten die eerder op de dag al naar buiten kwamen: de horeca blijft gesloten, in ieder geval tot 25 januari. De winkels mogen open, dagelijks tot 17.00 uur, zonder afspraak. Wel geldt de mondkapjesplicht en de anderhalve meter afstand. Er mag één persoon per vijf vierkante meter worden toegelaten.

Kappers en andere contactberoepen kunnen tot 17.00 uur weer klanten ontvangen. De supermarkten blijven open tot 20.00 uur. Het hele onderwijs gaat weer open, alsook de amateursport. Als laatste wordt het advies voor de maximale groepsgrootte buiten vier en ook vier mensen per dag op thuis op bezoek.

De versoepelingen gaan zaterdag 15 januari in en op dinsdag 25 januari is er een nieuw weegmoment. “Dat is vrij snel, maar de hoop is dat er dan meer mogelijk is”, zegt premier Rutte. “En dan kijken we eerst naar de horeca, de musea, de bioscopen en de theaters. Maar dat moeten we echt op dát moment bekijken.”

Gekeken naar duur van verblijf

Het gevoel van ongelijkheid is bij horecaondernemers in aanloop naar de persconferentie toegenomen. Rutte zegt dat te begrijpen, maar er zijn volgens de premier nog veel onzekerheden over de omikron-variant van het coronavirus, waardoor niet alles tegelijk open kan. Daarbij is gekeken naar de duur van het verblijf, die in de winkels korter is dan in de horeca.

Grote teleurstelling

Rutte: “Ik hoop dat daar begrip voor is. Zoals iedereen natuurlijk ook begrip heeft voor de ongelooflijk grote teleurstelling van de sectoren die nog niet opengaan: de horeca, de evenementensector en de culturele sector. Ik snap heel goed dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting en na al die moeite om veilig open te kunnen. Maar de optelsom van alle contacten in de samenleving bepaalt het risico, en daarom kan simpelweg niet alles tegelijk.”

Meer informatie nodig

Zou alles opengaan, dan zou het aantal besmettingen teveel oplopen, zegt de premier. “We willen eerst zien wat de effecten zijn, en ook wat we aan naderende informatie krijgen over wat er in het buitenland gebeurt.” Volgens het kabinet moet er meer bekend worden over de verhouding tussen het aantal besmettingen en de druk op de ziekenhuizen. De verwachting is dat door de versoepelingen het aantal besmettingen flink zal stijgen. Onduidelijk is tot hoeveel ziekenhuisopnames dat gaat leiden.

Verdere uitbreiding van steunpakketten

Vanwege de lange duur van de crisis kijkt het kabinet op dit moment met de sectoren naar verdere uitbreiding van de steunpakketten. Rutte: “Het duurt nu zo lang, dat de ellende voor bedrijven steeds dieper gaat.” Hoe die aanvullende maatregelen eruitzien en wanneer ze ingaan, kan hij nog niet zeggen. “We hopen zo snel mogelijk.”

Horeca uit protest open

Op verschillende plekken in Nederland hebben ondernemers aangekondigd de deuren dit weekend uit protest te openen, ongeacht de regels. Een aantal gemeenten geeft die ruimte en zegt niet te zullen handhaven. Volgens Rutte geldt voor deze ondernemers het demonstratierecht en gaan burgemeesters daar verstandig mee om. “Burgemeesters kijken naar wat ze even kunnen toestaan, met de nadruk op even.” De premier zegt dat er geen gedoogsituatie mag ontstaan waarbij sectoren feitelijk open gaan.

Kabinet neemt een risico

Volgens minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wordt nu een stap gezet om de maatschappij weer te openen, waarbij het kabinet een weloverwogen risico neemt, ‘simpelweg omdat het moet’. “Lockdowns wegen voor iedereen heel zwaar. Alles nog langer dichthouden beschadigt onze gezondheid ook. Tegelijkertijd weten we dat we door deze versoepelingen nog meer besmettingen gaan krijgen. En meer besmettingen betekent nog meer uitval van mensen. Willen we de maatschappij draaiende houden, dan moeten we de verspreiding van het virus op een andere manier blijven afremmen.”

Daarom wil het kabinet het gebruik van medische mondmaskers aanmoedigen, zegt Kuipers. “We droegen ze al in publieke binnenruimtes. Draag ze ook buiten, als het druk is op straat en afstand houden echt niet gaat. Draag ze op het werk als je geen afstand kunt houden of wanneer je je verplaatst.”