Kamer: 100 procent dicht wordt 100 procent steun

Actueel |
11 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
“100% dicht = 100% vergoeding” Het was in december de eis van de Horeca Alliantie tijdens de protestmanifestatie in Den Haag. Op de foto Thierry Aartsen (VVD) en Frans van Rooij.

De Tweede Kamer heeft ingestemd: 100 procent dicht wordt voor horecabedrijven 100 procent steun. De Tegemoetkoming Vaste Lasten ofwel TVL gaat hiermee in elk geval tijdelijk met 15 procent omhoog. Het is een maatregel waarvoor de Horeca Alliantie, inclusief ProFri, en Ondernemend Nederland (ONL) al maanden pleiten.

Volledige steun bij volledige gedwongen sluiting was al lang de voornaamste eis van de Horeca Alliantie. Het was zelfs de belangrijkste inzet van de protestmanifestatie die deze koepel van de horecaorganisaties ProFri, VCHO en NHG begin december in Den Haag hield. Zoals het nu lijkt, gaat de opgehoogde steun gelden voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Biesheuvel

Mede namens de Horeca Alliantie maakte voorzitter Hans Biesheuvel van ONL zich hard voor deze stap. Hij zegt: “Dit is ongelooflijk goed nieuws. Hier hebben wij ons maanden voor ingezet. Voor veel ondernemers komt het mogelijk te laat. In het tweede kwartaal zijn de meeste bedrijven weer open met als gevolg dat ze teveel omzet draaien om aanspraak te kunnen maken op deze regeling. De verhoogde TVL is dan alleen bedoeld voor ondernemers die door de coronamaatregelen dicht moeten blijven.”

Reactie ProFri

Net als ONL is ook vakvereniging ProFri positief. Directeur Frans van Rooij: “Dit is goed nieuws. Maar er zijn nog volop andere uitdagingen. Zoals de immense berg belastingschuld die bij menig ondernemer voor de deur ligt. Samen met ONL denken we daarin mee en dragen we oplossingen voor. De ervaring heeft geleerd dat zoveel mogelijk partijen van zich moeten laten horen in politiek Den Haag, ook door lobbyen in de Tweede Kamer. Gelukkig lijken dingen nu in beweging te komen.”

LEES OOK: Manifest Horeca Alliantie voor Mona Keijzer en Horeca Alliantie stuurt kabinet een pleitbrief