Frietveteraan Ferry Verstrepen (86) overleden

Actueel |
11 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Ferry Verstrepen van frietkraam De Fer in Breda is overleden. Ferry’s overlijden op 86-jarige leeftijd werd vorige week door de familie bekendgemaakt. Hij overleefde de laatste jaren menige tegenslag, ziektes, een overval en zelfs een verwoestende brand, maar De Fer bleef fier overeind.

“Het is oktober 2018 als de frietkot van De Fer vlam vat. Razendsnel grijpt het vuur om zich heen. De eigenaar weet op tijd te ontsnappen, maar van de keet blijft niets meer heel,” schreef dagblad BN De Stem naar aanleiding van Verstrepens overlijden.

Achter de frietkachel

Maar frietkraam De Fer herrees uit de as, mede dankzij crowdfunding, en de uitbater kon zodoende gewoon zijn 60-jarige jubileum in het frituurvak vieren. En ja, na de herbouw stond De Fer nog enkele jaren weer gewoon achter de frietkachel van zijn zaak met huiselijke gordijntjes.

In een kleine kraam aan Breda’s Haagweg, feitelijk vrijstaand op een groot plein, begon Verstrepen in 1959 in het frituurvak. De laatste bijna vijftig jaar stond zijn dochter Petra hem terzijde. Zij zal, aldus BN De Stem, frietkraam De Fer gewoon voortzetten.

“Ik sterf in het harnas”

Bij De Fer was de voertaal onder Ferry’s leiding plat Bredaas en betaald werd er heel lang uitsluitend à contant. Ferry zei in een interview met Omroep Brabant enkele jaren geleden: “Ik sterf in het harnas met vet en friet.” Ferry Verstrepen behoorde tot de veteranen van het frituurambacht, omdat hij tot op zeer hoge leeftijd zijn frituurambacht uitoefende.

Zoals hij waren er maar enkelen. Zo was de markante Amsterdammer Jan van Boven als negentiger in zijn witte slagersjas nog dagelijks te vinden in zijn Febo aan de Amsteldijk. Hij overleed in 2017, 94 jaar jong. De bekendste friturist op leeftijd was misschien wel de Maastrichtse frietbakster Rika Césarin. Hoewel haar zaak eigenlijk frituur Milano heette, ging iedereen naar Rika, die als tachtiger nog friet bakte. Ze overleed in 2004.

Foto: Perry Roovers, Breda