Eén van Breda’s bekendste frietzaken vereeuwigd in een carnavalslied

Actueel |
18 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Cafetariadetoren.nl

Een legendarische snackbar in Breda is vereeuwigd in een nieuw carnavalslied. Op 21 februari, zes dagen voordat carnaval begint, verschijnt de song ‘Friet van De Toren’ van een Kielegatterse (ofwel Bredase) vriendengroep op YouTube en andere sociale media.

Het carnavalsfrietlied wordt gezongen op de melodie van de hit ‘Freed from desire’. Vorig jaar werd tijdens een feest spontaan ‘Friet van De Toren’ gezongen toen deze song van Gala werd gedraaid. In een lokale krant vertelt initiatiefnemer Wesley Luijks, dat hij samen met twee muziekkameraden boven De Toren woont en met hen al jaren een deejayteam heeft onder de naam De Rubberen Schuimboten.

De Toren, anno 1936

De bezongen frietzaak is een bekende naam in heel Breda. De Toren behoort, samen met frietkraam Frituur Christ, tot het frituurerfgoed van Breda. Het bedrijf van de familie Emans werd in 1936 geopend als automatiek, vanaf 1969 verkocht de familie er ook friet. In 1999 deden de Emans’ De Toren over aan andere ondernemers. Veertien jaar geleden vestigde zich aan de Torenstraat een ambachtelijke frietzaak onder de aloude naam cafetaria De Toren, inclusief een automatiekwand. De huisbaas van de deejays, tevens de eigenaar van De Toren, is enthousiast over het carnavalslied en verleent alle medewerking.