Frietboutique’s plantvariant van friet zuurvlees wint NK Loaded Fries

Actueel |
12 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: De Lekkerste Wedstrijden / Tamara Verheij

Een plantaardige variant van de klassieker friet zuurvleisj zegevierde op het NK Loaded Fries tijdens de Horecava. De frietmaaltijd met geprinte biefstuk werd namens Frietboutique Rotterdam-Hillegersberg gemaakt door Vera Stouten.

“De jury was unaniem enthousiast,” aldus Stichting De Lekkerste Wedstrijden in zijn persbericht. Frietboutique noemt zijn winnende plantenvariant van friet zuurvlees “Fries from the Future”.

Het toeval wil dat de geprinte bavette-biefstuk van het bedrijf Redefine Meat als vleesvervanger is gebruikt: het bedrijf won hiermee eerder deze week de Horecava Innovation Award.

“Bang dat het te basic was…”

Vera Stouten deed voor het eerst mee aan de vakwedstrijd: “Om dan meteen te winnen, is fantastisch. Natuurlijk stonden we 100 procent achter ons frietje. Maar toen ik de andere creaties zag, was ik bang dat we misschien te basic waren gebleven. De jury vond ons frietje stoofvlees blijkbaar toch de beste.”

“Vernieuwend plantaardig streetfood van een hoog niveau”, oordeelde de jury van het NK Loaded Fries. “Een simpele klassieker met toch verrassende smaken en een goed verhaal.” Voor de receptuur waren naast de plantenbiefstuk klassieke ingrediënten als azijn, kruidnagel, appelstroop en kruidkoek gebruikt.

Zilver en brons

De tweede plaats bij het NK Loaded Fries was voor Jesper Polman van Eetwinkel Polly in Bemmel met de creatie “Italian Beef”, een Italiaanse smaakmaker tussen de verder vooral Aziatisch geïnspireerde toppings tijdens de vakwedstrijd. Derde werd Lars Kerkhof van cafetaria De Kafmolen in Schijndel. Zijn loaded Frietje Tokyo werd gepresenteerd als pokébowl en bevatte onder meer zalm, zoetzure komkommer, gember en wasabi-mayonaise.

Vegan burgerstrijd

Vanochtend werd daarnaast op de Horecava in Amsterdam nog het NK Vegan Burger gehouden. Wedstrijdveteraan Roland Biermans van Vitam in Rosmalen werd eerste met de plantaardige burgersandwich “Vitamin Sea”, een zeewierbroodje met onder meer een avocadoburger, gepekelde en gerookte watermeloen en Oosterse salade. Bijzonder ook: Rolands dochter Audrey Biermans pakte het zilver.