Groothandels verhogen de prijzen opnieuw fors

Actueel |
12 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Denys Kurbatov

De inkoopprijzen bij groothandels gaan opnieuw fors omhoog. De meerprijs van sauzen is minimaal 8 procent en maximaal ruim 20 procent. Verse friet stijgt 8 tot 18 procent in prijs.

De prijsstijgingen voor verse friet zijn gematigder dan het afgelopen najaar. Toen ging het om verhogingen van 30 tot bijna 40 eurocent per kilo.

Aviko schreef bij het laatste kwartaal van vorig jaar aan zijn afnemers: “De hoop op een snelle terugkeer naar een normaliserende kostensituatie en een wereld die terugkeert naar een rustiger vaarwater is helaas niet uitgekomen. Integendeel, veel is onzekerder geworden.” Farm Frites liet toen weten: “Nog altijd zijn de ontwikkelingen op grondstoffen- en energiemarkten zeer verontrustend.”

Snacks ook duurder

Ook de inkoopprijzen van frituursnacks zullen opnieuw hoger worden. Gemiddeld gaat het om ongeveer 10 procent, met uitschieters zowel naar beneden (circa 5 procent) als naar boven. Zo zijn er luxe kroketten die wel rond de 19 procent in prijs kunnen stijgen de komende weken. Voor frituurolie en frituurvetten gelden prijsverhogingen van 4 tot 9 procent. Ook bij bier en frisdranken liggen de prijsstijgingen in deze range.

Ondernemers moet opnieuw rekenen

ProFri-voorman Frans van Rooij schrikt van de percentages die hij doorkrijgt van de leden. Hoe het zij: ondernemers van frituurzaken zullen de komende weken opnieuw moeten rekenen. Willen zij voorkomen dat hun winstgevendheid wordt ondergraven, dan moeten andermaal de prijslijsten aangepast worden. De afgelopen maanden werd al duidelijk dat consumenten, als gevolg van hogere prijzen, minder vaak en/of minder grote bestellingen plaatsen. Echter: over de gehele linie wordt eten duurder. Friet blijft daarom per saldo behoren tot de goedkoopste maaltijden.

Boven inflatie?

De percentages van de prijsstijgingen bij grossiers lijken op het eerste oog gemiddeld wat hoger dan de inflatie van het laatste kwartaal van vorig jaar. De laatste maanden van 2022 lagen de prijsverhogingen voor consumenten volgens het CBS tussen de 9 en 10 procent. Voor het gehele jaar kwam de gemiddelde inflatie ten opzichte van 2021 uit op ruim 10 procent. Eten en drinken sprong er echter wel uit: dat was eind vorig jaar 17 procent duurder dan eind 2021.

Meer over