De Koninklijke Aardappel van 2022 is de frietaardappel Nirvana

Actueel |
6 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Overhandiging van de Koninklijke Aardappel, foto Agrico

De Koninklijke Aardappel van 2022 is een frietaardappel. In de aanloop naar oogstmaand oktober overhandigde aardappelbedrijf Agrico zijn Nirvana-aardappel onlangs aan Roger de Groot, burgemeester van aardappelgemeente Noordoostpolder.

De jaarlijkse aanbieding van een Koninklijke Aardappel is een gebruik dat sinds 2013 bestaat in Noordoostpolder. Het is dus een jonge jaarlijkse traditie, ingesteld tijdens een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de gemeente. Elk jaar schenkt een ander aardappelhuis uit de gemeente via de burgemeester de Koninklijke Aardappel aan het koninklijk huis.

“Nirvana is zeer resistent”

“De Nirvana is uniek vanwege de flinke opbrengst, heeft een hoog onderwatergewicht en is passend voor de biologische teelt en is zeer resistent tegen de aardappelziekte,” aldus Agrico. Het is een zogenaamd middenlaat frietras, geen snelgroeier maar ook geen langzame groeier.

Nirvana-friet met ‘Noppiesaus’

Bij de overhandiging van de Koninklijke Aardappel werd friet geserveerd die gemaakt was van Nirvana’s. Daarbij werd de nieuwe fritessaus geserveerd, gemaakt door de winnaar van een sauswedstrijd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de gemeente Noordoostpolder. Oorspronkelijk zou de winnende saus de naam Noppiesaus saus krijgen, vernoemd dus naar de gemeente. Van deze naam is echter geen sprake meer: stuitte hij op bezwaren van de makers van een bijna-naamgenoot?