KvK: ‘Aantal foodtrucks sinds 2017 ruim verdubbeld’

Actueel |
18 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Las Fritas

Het aantal foodtrucks, waaronder velen met friet en burgersandwiches, is de afgelopen vijf jaar toegenomen met 110 procent. Dit becijferde de Kamer van Koophandel. Het handelsregister telt nu bijna 2500 foodtrucks. In 2017 waren dit er iets minder dan 1200.

De Kamer van Koophandel stelt vast dat bijna 45 procent (1113 trucks) van alle foodtruckbedrijven gevestigd is in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Drenthe is met 51 foodtruck-exploitanten het slechtst voorzien.

Noord-Holland is met 21,1 foodtrucks per 100.000 inwoners de provincie met de grootste ‘foodtruck-dichtheid’. Flevoland en Zeeland volgen met respectievelijk 18,6 en 17,6. Overijssel heeft de geringste dichtheid: 8,1 op 100.000 inwoners.

Trend uit VS

In ons land groeide de animo voor foodtrucks vanaf 2010. Jaren daarvóór kwam de foodtrucktrend reeds opzetten in de Verenigde Staten. In ons land zijn de foodtrucks echter veelal aangewezen op tijdelijke locaties en festivals, terwijl ze in veel andere landen langs de openbare weg zijn te zien. In ons land gelden echter de nodige beperkingen vanwege de beperkte openbare ruimte. Wel is in enkele Nederlandse steden sprake van een standplaatsenbeleid.

Festivals

In ons land zijn de honderden culturele festivals belangrijk voor foodtrucks. Daarnaast zijn er foodtruckfestivals in ons land. Eén van de eerste foodtruckfestivals was in 2015 Trek, dat tegenwoordig in acht steden festivals houdt. Eigenaar Onno van Gent van Foodtruckbooking.com zegt in het persbericht van de KvK: “Foodtrucks dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend.”

Verdiensten

Het NRC Handelsblad becijferde enkele jaren geleden dat het exploiteren van een foodtruck een vetpot is. Volgens de krant is het haalbaar in een goed, volledig seizoen een omzet van circa een ton te draaien. Maar door hoge lasten en omzetafdrachten aan de organisatie ligt de winst op hooguit 20 procent. Een deskundige taxeerde destijds dat hooguit één op de vijf ondernemers kan leven van de verkoop via een foodtruck. Volgens Van Gent zijn er tegenwoordig echter meer fulltime foodtruckondernemers. Hij verwacht overigens niet dat de markt de komende jaren nog sterk zal groeien.

Meer over