Friet, patat, cafetaria, snackbar of frituur?

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Snacktaalkaarten / Wikimedia – Onze Taal

Friet of patat? Het Algemeen Dagblad legde het voor aan lezers. Het AD vroeg: hoor jij bij Team Patat of Team Friet? Op het moment dat dit bericht werd geschreven, stemden ruim vijftigduizend mensen. Uitslag: 41 procent voor Team Friet, 59 procent voor Team Patat.

Onlogisch is de uitslag niet. Het AD is een Rotterdamse krant en Rotterdam ligt net boven de grote rivieren. Het Meertens Instituut nam deze taalkwestie enkele jaren geleden al eens onder de loep. Toen bleek heel duidelijk: boven de grote rivieren is “patat” dominant en daaronder “friet”. Wikimedia vertaalde dit onderzoek naar het bijgaande kaartje van Nederland. Een onderzoek in 1972 gaf precies hetzelfde beeld.

Naast de friet/patatkwestie, is het onderscheid tussen cafetaria, snackbar en frituur ook zo’n heet hangijzer. Hoewel er ooit onderscheid was tussen deze bedrijfstypen, verdween dit in de loop der jaren goeddeels. Wist je trouwens dat horecaconcern Heck’s lang geleden via de rechter probeerde de term “cafetaria” als merk probeerde vast te leggen? Het kaartje werd twintig jaar geleden gemaakt en afgedrukt in vakblad Onze Taal na een onderzoek van journalist Ubel Zuiderveld.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18

Meer over