Op komst: de eerste Meesterfrituurder

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Aan de meestertitels in de horeca, zoals Meesterschenker, Meesterijsbereider en Meesterkok, wordt in 2018 de Meesterfrituurder toegevoegd. ProFri maakte dit nieuws bekend tijdens de viering van het 5-jarig bestaan van de vakvereniging.

Meesterfrituurder is de hoogste graad van vakbekwaamheid in de branche. ProFri’s voorzitter Hans Hus zei bij de presentatie: “Nu het frituurvak in ons land zo’n beetje honderd jaar op professioneel niveau wordt beoefend, vinden ProFri en het Nederlands Frituurcentrum het de hoogste tijd worden voor deze titel.” Omdat het SVH, dat de meestertitels beheert, niet overliep van enthousiasme over het voorstel, pakte ProFri samen met het Nederlands Frituurcentrum de uitdaging op om te komen tot de titel Meesterfrituurder. Dit wil overigens niet zeggen dat aansluiting bij de meestertitels van SVH op termijn helemaal uitgesloten is.

Meesterfrituurder is de ultieme bekroning voor gepassioneerd vakmanschap. Net als bij bestaande meestertitels, moeten kandidaten voldoen aan uitgebreide eisen op het gebied van vakmanschap, vakkennis en vakpassie. Na het met goed gevolg afleggen van de hieruit volgende Meesterfrituurdersproef, zal een Meesterfrituurder zich ontwikkelen tot een ambassadeur van het vak. Momenteel buigen ProFri en het Nederlands Frituurcentrum zich over een programma van eisen en voorwaarden.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18