Jan van Boven, ’n markante Amsterdamse friturist

Trivia |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Jan van Boven, zeer markant frituurondernemer. Want zeg eens eerlijk. Hoeveel frituristen ken je die op hun negentigste nog in de zaak rondscharrelen, de automatiek vullen en voor elke klant een grap of een grol hebben? Jan van Boven.

Het is ruim vier decennia geleden dat hij franchisenemer werd bij automatiekmerk Febo. Hij was Febo’s eerste franchisenemer. Van Boven is een uitermate eigenzinnige ondernemer – daar had Febo geen makkelijke aan.

Dagblad Het Parool besteedde uitgebreid aan de loopbaan van Van Boven. Een bijzondere loopbaan. Zo had hij tussen de Febo-bedrijven door een camping in Spanje en verkocht Van Boven (te kleine) condooms in Nigeria. Van Boven, een bezig baasje. Meer dan vier uur slaap had hij nooit nodig. Maar nu is hij 93 jaar en een beetje met pensioen. Bij een aanrijding door een fietser, kwam Jan ten val en belandde hij in een ziekenhuis. Daar lag hij dagenlang in bed in zijn onafscheidelijke witte slagersjas. Daarna ging Jan naar zorgtehuis Sarphatihuis in Amsterdam. Het Parool interviewde hem daar.

Trouwens. Meidengroep Zazi bracht twee jaar geleden een eerbetoon aan Jan en zijn vrouw Fatima. Hun liedje “Elke dag friet” is nog te zien op You Tube. Eén van de zinsnedes: “We slapen in hetzelfde bed. Maar mocht ik op een dag niet wakker worden. Stop dan mijn as in een vleeskroket.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18

Meer over