Franky en Coen: “Komende Oekraïne-reis focus op de ouderen”

Actueel |
22 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Eind mei vertrekken de Brabantse frietbakkers Franky en Coen weer naar Oekraïne. Vanwege het grillige oorlogsfront in het oosten van het land, is er nog geen strak omlijnde planning. Wel wil het duo zich intensiever richten op ouderen.

“Wat we wel al kunnen vertellen is dat we niet alleen friet gaan bakken,” zeggen Van Oosten en Van Hintum. En over de focus op senioren zegt het duo: “Ouderen hebben het in oorlogsgebied extra zwaar. Het pensioen in Oekraïne ligt voor de meesten rond de 75 euro per maand. Omdat prijzen van gas, water en stroom tijdens de oorlog flink zijn gestegen blijft er bijna niks over voor de boodschappen.”

“Daarbij komt nog eens dat door de oorlog de prijzen van levensmiddelen meer dan verdubbeld zijn. Wij gaan ons daarom extra richten op de ouderen nabij het front.” De frituristen openen tijdens hun komende reis ook officieel het opvanghotel dat ze in de stad Dnipro zijn gestart. Hier zullen maximaal 70 personen worden opgevangen om te herstellen van hun extreem stressvolle periode aan het oorlogsfront.

Documentaire in première

Hoewel Franky en Coen weer zoals eerder friet en snacks zullen uitdelen aan de bevolking, zijn zij inmiddels veel breder actief. Tijdens hun verblijf in ons land ging hun documentaire Where is your home in première. Dit gebeurde niet alleen in aanwezigheid van de deputy-ambassadeur van Oekraïne in ons land en 150 toeschouwers, maar ook Denis Khrystov was aanwezig.

Khrystov evacueerde al ettelijke honderden Oekraïners die in het frontgebied in een benarde positie zaten. Het opvanghotel in Dnipro startte het Brabantse duo om onderdak te kunnen bieden aan deze evacuees.

Hier kun je doneren voor het werk van Franky en Coen

Foto: Franky en Coen, foto Facebook Into the Breach

Meer over