Fat Phill’s groeit door: elfde vestiging in Utrecht

Actueel |
30 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Fat Phill’s PR

Het Amerikaanse burgerrestaurant Fat Phill’s is de snelst groeiende nieuwkomer in de fastfood. In 2019 gestart in Amsterdam, opende deze hamburgerformule onlangs in Utrecht zijn elfde vestiging.

Fat Phill’s is hiermee een hamburgerconcept dat groeit tegen de geest van de tijd in. Immers: de grote groei bij nieuwe burgerformules had in ons land plaats in de jaren 2007-2016 met toenmalige nieuwkomers als Burgermeester, Ellis, Ter Marsch, burgerme en Johnny’s Burger Company. Daarna matigde de groei en kwamen er nog weinig nieuwe burgernamen en vestigingen bij.

Hiphop en the fattest

In 2019 opende Fat Phill’s in Amsterdam zijn eerste vestiging. Inmiddels zijn er outlets in onder meer Leiden, Den Haag, Rotterdam en Arnhem. Het concept van de jonge ondernemer Armin Vahabian kent een duidelijk eigen niche. Niet alleen speelt de hiphop-cultuur een belangrijke rol in de formule, maar ook met zijn kernproducten kiest Fat Phill’s een eigen benadering. Kern van het assortiment van Fat Phill’s: vlees en flinke porties. Slogans zijn dan ook “We make ‘m fatter” en “The fattest in town”.

Smashed burgers (dunne burgers met een rokerige smaak) vormen de basis van Fat Phill’s. De burgersandwiches van €7,50 tot €15,50 zijn weelderig belegd. Dit geldt overigens ook voor de gewone belegde broodjes van de burgerformule: ze meten een lengte van 25 centimeter. Zo verkoopt Fat Phill’s voor €12,50 broodjes waar onder meer friet, mozarellasticks en uienringen op zitten.

De nodige frietvariaties

Naast de frietbroodjes, heeft Fat Phills meer Amerikaanse frietspecialiteiten. De formule verkoopt loaded fries, maar ook layered fries met gesmolten kaas. Het gaat in dit geval niet alleen om cheddarkaas, maar ook kaas met bacon erin.

Ook zoete friet met truffelmayonaise staat op de frietkaart. Een echte Amerikaanse saushit, de Buffalosaus, ontbreekt niet in het assortiment. Fat Phill’s verkoopt friet met stukjes kip en Buffalosaus. Verder heeft de formule verschillende bijproducten, waaronder koolsla, chickenwings en bijna vanzelfsprekend milkshakes.

Omzet en groei

Volgens eigen opgave van Fat Phill’s ligt de omzet van de franchisevestigingen tussen de €675.000 en €800.000. Oprichter Vahabain steekt niet onder stoelen of banken dat hij flink wil doorgroeien met zijn formule, niet alleen in ons land maar ook in andere delen van Europa.

Meer over