Duitse burgerformule geraakt door politiek schandaal

Actueel |
16 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De grote Duitse hamburgerformule Hans im Glück is geraakt door een politiek schandaal. Aandeelhouder Hans-Christian Limmer is opgestapt nadat hij in verband werd gebracht met een geheime bijeenkomst van de extreem-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

Tijdens de geheime AfD-bijeenkomst zou gesproken zijn over de mogelijkheid van een grootschalige deportatie van “Duitsers die niet in Duitsland thuishoren”. Volgens zowel Limmer als Hans im Glück, uitbater van 87 burgerrestaurants, is van betrokkenheid van zijn aandeelhouder op geen enkele wijze sprake.

“Onterechte beschuldiging”

Het bedrijf laat in een persbericht weten: “We zijn verrast en verbijsterd door de publieke beschuldigingen dat één van onze eigenaren mensen heeft uitgenodigd voor een evenement, waarbij rechtse radicalen zouden hebben opgeroepen tot de remigratie van miljoenen mensen, waaronder Duitse burgers.” Het management stelt door de onterechte beschuldiging diep geschokt te zijn.

Limmer had zijn mede-management vooraf geïnformeerd over mogelijke berichtgeving in de media over de kwestie. In heldere bewoordingen nam hij afstand van wat tijdens de bijeenkomst is besproken: hij had er naar eigen zeggen geen enkele bemoeienis mee.

“Tolerante samenleving”

Dadelijk toen berichten over vermeende betrokkenheid in de media verschenen, deed de mede-eigenaar zijn aandelen onmiddellijk van de hand. De bedrijfsleiding stelt: “Als bedrijf Hans im Glück distantiëren wij ons duidelijk van rechts-extremistische opvattingen. Ze vertegenwoordigen precies het tegenovergestelde van onze kernwaarden.” Basis van Hans im Glück is namelijk de eigenheid van ieder mens: om die reden dragen medewerkers van oudsher bijvoorbeeld geen bedrijfskleding.

Hans im Glück schrijft verder in zijn persbericht: “Wij zijn een jonge en inclusieve organisatie. We verwelkomen iedereen die het idee van een tolerante, kosmopolitische samenleving volg, ongeacht of ze franchisepartner, teamlid, gast of eigenaar zijn. Maar we zijn trots en blij dat we een grote verscheidenheid aan mensen hebben die een sleutelrol spelen in ons succes.”

Foto: promofoto Hans im Glück, Felix L. Steck