Duitse snacktrots curryworst zakt verder weg

Actueel |
5 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Wirestock Creators.

De kroket heeft het moeilijk in Nederlandse bedrijfskantines, maar precieze cijfers ontbreken in ons land. In Duitsland maakt cateraar Apetito een jaarlijkse ranglijst op van de populaire kantinegerechten. De Duitse snacktrots de curryworst zinkt steeds dieper.

Sinds 1991 prijkte de curryworst bovenaan de bestsellerlijst van Apetito in Duitse kantines en cateringrestaurants. In 2020 nam spaghetti Bolognese de koppositie over.

De kantines van de Volkswagen-fabrieken schrapten bovendien de eigen curryworsten van het menu. Dat de neergang niet alleen te wijten was aan corona-lockdowns, zoals eerst gedacht, wijzen de cijfers van 2022 uit. De animo voor de snacktrots van worstenland Duitsland zakt verder in.

Vega pasta passeert curryworst

In zijn algemeenheid neemt de belangstelling voor ‘het gebalanceerde en plantaardige dieet’ toe in kantines van zowel bedrijven, scholen als instellingen, zo stelt Apetito vast. In de bedrijfscatering komt de geheide nummer 1 uit het verleden, de curryworst dus, nu pas op de derde plek. Niet alleen de spaghetti Bolognese, maar ook vegetarische roerbakpasta met pesto passeerde vorig jaar de Duitse snack mit pommes.

In totaal zijn nu vier van de tien populairste gerechten in Duitse bedrijfskantines vleesloos. Verrassend is de Nederlands-Indische nieuwkomer op de vierde plek in de bedrijfscatering bij onze oosterburen: bami-goreng komt meteen na de top 3 de ranglijst van Apetito binnendenderen.

Worstmuseum

Volgens de annalen werd de curryworst op 4 september 1949 uitgevonden door de Berlijnse snackbarhoudster Herta Heuver. Tientallen jaren was het de favoriet van de Duitsers tijdens de lunch, bij friet en een broodje of als tussendoorsnack. De status van de curryworst is bij onze oosterburen vergelijkbaar met de positie van de frikandel in Nederland. Zelfs bestond er in Berlijn enige jaren een curryworst-museum.