Dringende oproep Horeca Alliantie aan ondernemers: “Hou je aan de regels”

Actueel |
25 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De heropening van de horeca kan alleen succesvol zijn als iedereen zich aan de regels houdt. Dat zegt de Horeca Alliantie na overleg met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zowel de Horeca Alliantie als Koninklijke Horeca Nederland hebben de ministers beloofd er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de achterban de regels naleeft.

De Horeca Alliantie en Koninklijke Horeca Nederland hebben maandagavond laat samen nog overleg gehad met de ministers. De belofte van de brancheorganisaties was een voorwaarde voor de versoepelingen die het kabinet naar alle waarschijnlijkheid vanavond bekend zal maken. “Om vandaag het definitieve besluit te kunnen nemen, was die toezegging van ons nodig”, zegt Frans van Rooij namens de Horeca Alliantie.

Straatbeeld van invloed

De Horeca Alliantie doet daarom een dringende oproep aan heel de horeca om de voorwaarden voor heropening te respecteren, na te leven, te controleren en zo nodig te handhaven. Van Rooij: “Anders lijden straks de goeden onder de kwaden. Als de komende weken het onvoldoende naleven van de maatregelen het straatbeeld is, dan zal dat gevolgen hebben bij het volgende weegmoment.”

Dit zijn de verwachte regels bij de heropening van de horeca:

  • De horeca mag open van 05.00 tot 22.00 uur (afhalen en bezorgen blijft na sluitingstijd toegestaan);
  • Gasten moeten in het bezit zijn van het Corona Toegangsbewijs (CTB) en dit moet gecontroleerd worden bij binnenkomst;
  • Verplichte placering, waarbij de afstand tussen de verschillende tafels 1,5 meter moet zijn;
  • Mondkapje is verplicht voor iedereen die niet aan tafel zit.

De Horeca Alliantie zorgt zo snel mogelijk voor een aangepast protocol, die weer te vinden zal zijn op veiliguitindehoreca.nl.

Het volgende weegmoment zal over drie weken plaatsvinden. Het kabinet is voornemens om dan eerst de maatregelen voor het thuisbezoek en het thuiswerkadvies te versoepelen. Daarna wordt er pas naar andere versoepelingen gekeken.