Kunnen cafetaria’s in 2023 nog goedkope frisblikjes uit het buitenland verkopen?

Actueel |
25 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

Het is denkbaar dat aan deze verkoop van Mogelijk komt er een eind aan de verkoop van scherp ingekochte frisblikjes, vooral afkomstig uit het buitenland. Eind 2022 wordt er namelijk statiegeld op frisblikjes ingevoerd. De vraag is of cafetaria’s straks nog blikjes fris kunnen verkopen die goedkoop zijn ingekocht bij discounters.

Statiegeld op frisblikjes gaat in op 31 december 2022. De horeca hoeft geen statiegeldblikjes in te zamelen, maar toch kan de maatregel de frituurbranche voor problemen stellen. Op goedkoop ingekochte importblikjes uit het buitenland, ontbreekt namelijk het Nederlandse statiegeldicoontje.

Bovendien worden de buitenlandse streepjescodes niet herkend door automaten waarmee lege statiegeldblikjes straks worden ingezameld. Dit zou dus kunnen betekenen dat ze niet voldoen aan het statiegeld-retoursysteem. Onduidelijk is of dit straks, eind 2022, in de praktijk problemen gaat opleveren als de statiegeldverplichting van kracht is.

Veel cafetariahouders kopen goedkope trays in bij gespecialiseerde discounters: het gaat in vrijwel alle gevallen om blikjes uit het buitenland. Het Eindhovens Dagblad wijdde onlangs een uitgebreid artikel aan deze zogenaamde parallelle import van frisblikjes. Deze handel is volledig legaal, als de trays zijn voorzien van een Nederlands productetiket en er gewoon btw over wordt gerekend en afgedragen.

Enorme inkoopverschillen

De krant schrijft: “Een tray met 24 blikjes Coca-Cola kost bij winkels van Family Discounter een tientje. Bij de Jumbo betaal je online €13,85 euro voor een tray cola, bij Albert Heijn €15,69.”

Kijken we breder in de markt, dan zijn de prijsverschillen nog pregnanter. Sligro richt zich met zijn actuele aanbieding kennelijk op de Family Discounter en hanteert momenteel een prijs van €10,79. Bij Makro is de prijs €14,38. Het Centraal Inkoop Bureau (CIB, inkoop bedrijven en overheid) spant de kroon met €25,20 per tray van 24 blikjes.

Printscreen van webshop van CIB

ProFri onderneemt actie

Het onderwerp heeft de aandacht van vakvereniging ProFri. Directeur Frans van Rooij: “Veel bedrijven in onze branche houden grote partijen frisdrankblikjes op voorraad, die ze ingekocht hebben vanwege scherpe aanbiedingen. Die kopen ondernemers in bij discounters, maar ook bij bouwmarkten en tuincentra zie je vaak goedkope trays met frisdrankblikjes staan. We zijn als vakvereniging nu aan het bestuderen wat straks precies de praktijk zal worden op 31december 2022. En natuurlijk zullen we, waar mogelijk, invloed uitoefenen om de parallelle import mogelijk te blijven maken. Dat is immers de basis van de Europese handelsvrijheid.”

Meer over