DoorDash: ‘Frietjes zijn het populairste deliverygerecht in Amerika’

Actueel |
8 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Friend Fries / DoorDash

Niet hamburgers of pizza, maar friet ofwel French Fries is het populairste deliverygerecht in de VS. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bestelplatform DoorDash voor zijn rapport Restaurant Online Ordering Trends.

Frietjes voeren de top 5 van populaire gerechten aan, gevolgd door burritobowls en burritos, kipnuggets en sandwiches, hashbrowns en cheeseburgers. Opmerkelijk is dat pizza niet wordt genoemd in de top 5 van DoorDash. Dat is namelijk sinds jaar en dag in ons land het populairste bezorggerecht.

Burgers in Nederland

Van oudsher strijden in ons land friet en andere frituurgerechten met pizza om de toppositie bij bezorging. De laatste jaren zijn sushi en hamburgers echter flink in opmars. Het aantal sushibezorgers groeide tijdens corona versneld, terwijl de grote Amerikaanse ketens volop hamburgers bezorgen. Zo bleek vorig jaar dat bij Uber Eats in ons land de klassieke cheeseburger het meest bestelde gerecht was.

Kijken we naar de specialistische bezorgformules, dan bekleden in Nederland cafetariaconcepten omzetmatig nu op de bezorgmarkt pas de derde plek, na pizzaformules en sushikoeriers. Cafetaria’s worden echter op de hielden gezet door ketens als McDonald’s en Burger King, die pas de laatste jaren volop inzetten op delivery.

VS: frietspecialiteiten populair

Eind vorig jaar meldde DoorDash al dat frietspecialiteiten sterk in opmars waren tijdens corona. Koriander-limoenfrietjes, wafelfrietjes en knoflookfriet noteerden groeicijfers variërend van 127 tot 341 procent. Maar ook de gewone friet was toenemend in trek, want het aantal bestellingen nam met 130 procent toe.

Op de website van DoorDash zijn bijna 400.000 restaurants present. Het platform won de afgelopen jaren flink marktaandeel ten opzichte van Grubhub, eigendom van het Nederlandse bedrijf Just Eat Takeaway. DoorDash heeft inmiddels een marktaandeel ver boven de 50 procent. Jaarlijks worden er circa één miljard bestellingen gedaan.