Dit betekenen de versoepelingen vanaf 18 februari voor cafetaria’s

Actueel |
16 feb 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurcentrum- cafetaria

De coronamaatregelen in onder meer de horeca worden vanaf vrijdag 18 februari in stappen afgeschaft. Wat betekent dat voor cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven? In ieder geval vervallen niet meteen alle regels.

Het kabinet heeft verregaande versoepelingen voor onder meer de horeca aangekondigd, waarbij vrijwel alle regels komen te vervallen op 25 februari. Dit kan omdat de omnikron-variant van het coronavirus niet voor overbelasting in de ziekenhuizen zorgt. Dit zijn de regels en versoepelingen voor de rest van de maand februari.

Vanaf vrijdag 18 februari

  • Verplichte sluitingstijd gaat van 22.00 uur naar 01.00 uur
  • Op locaties waar het coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht is, moet deze gecheckt blijven worden. Dat geldt dus ook voor het zitgedeelte in cafetaria’s.
  • Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand niet meer verplicht
  • In de afhaal, waar het CTB niet gecheckt hoeft te worden, blijft de anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje verplicht
  • Er moet een afscheiding zijn tussen het afhaalgedeelte en het zitgedeelte. Als die er niet is, kunnen ondernemers een tijdelijke afscheiding maken met bijvoorbeeld een lint.
  • Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft

Vanaf vrijdag 25 februari

  • Normale openingstijden gelden weer
  • Het coronatoegangsbewijs vervalt
  • Ook in de afhaal vervallen de anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht
  • De tijdelijke afscheiding tussen afhaalgedeelte en zitgedeelte is niet meer verplicht

Horeca niet meer sluiten bij nieuwe variant

Ondertussen werkt het kabinet aan de invoering van een systeem waarbij sectoren niet dicht hoeven. Wanneer er weer een ziekmakende coronavariant opduikt, moeten er andere maatregelen genomen kunnen worden om verspreiding tegen te gaan. De Horeca Alliantie (ProFri, NHG en VCHO) praat mee over deze maatregelen. Ook de financiële gevolgen van de pandemie voor ondernemers en mogelijke oplossingen worden besproken.