FNV Horeca: “Sector wordt aantrekkelijker om in te werken”

Actueel |
4 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - medewerker

Met de resultaten in het cao-akkoord wordt de horeca aantrekkelijker voor werknemers. Dat zegt FNV Horeca in reactie op de overeenstemming die FNV Horeca, CNV Vakmensen en Koninklijke Horeca Nederland hebben bereikt over een nieuwe cao. “Een heel belangrijke en positieve stap in een tijd waarin de horecabranche staat te springen om personeel”, zegt de vakbond.

“Afgelopen maanden hebben we constructief en respectvol onderhandeld met de horecawerkgevers in een tijd waarin het voortbestaan van de horecasector zwaar onder druk staat”, zegt Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca. “Met als behaald resultaat een evenwichtig pakket aan nieuwe en betere arbeidsvoorwaarden waar medewerkers al jaren om vragen om werk en privé beter te kunnen combineren, zoals tijdige werkroosters en goede afspraken over min- en plusuren.”

‘Broodnodige loonsverhoging’

De overeenkomst is een stap in de goede richting, zegt Vlek. “Met dit pakket – in combinatie met een realistische en broodnodige loonsverhoging in twee jaar – maken we onze prachtige sector aantrekkelijk om in te werken en stomen we deze klaar voor de toekomst. Ik ben tevreden over het onderhandelingsresultaat, dat we met een positief advies aan onze leden zullen voorleggen.” (Lees verder onder de advertentie)

Investeren in imago van de branche

KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen vinden het resultaat ‘goed te verdedigen’. “De horeca heeft het zwaar door de coronamaatregelen en de krappe arbeidsmarkt. Het is en blijft nodig dat werkgevers en werknemers samen de uitdagingen in de sector aanpakken en investeren in de aantrekkelijkheid en het imago van de branche. De horeca is immers een prachtige branche om in te leren, te werken én te ontwikkelen.”

Goed werkgeverschap

Door meer ruimte voor een goede werk-privé balans, straalt de branche volgens de betrokken partijen goed werkgeverschap uit, iets wat ze later nog verder willen uitbreiden. “In het behaalde cao-resultaat staat echter wat er op dit moment mogelijk en haalbaar is.”

Meer over