Coronamaatregelen zet cafetaria’s aan het denken over traditioneel concept

Achtergrond |
2 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Preuverie de Toren startte onlangs een tweede bezorgconcept: Papachicken

Zijn de coronamaatregelen tijdelijk, of moet ik mijn concept voor de toekomst herzien? Het is een vraag die bij een aantal cafetariaondernemers door het hoofd zal spoken. Zeker bij degenen die voor de crisis al flinke stappen hadden gezet met maaltijdbezorging.

Cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven moeten – net als alle horecabedrijven – sinds zondag 28 november dagelijks om 17.00 sluiten voor klanten die ter plekke eten. Zoals sinds het begin van de coronacrisis al het geval is, mag afhalen en bezorgen wel doorgaan. Ondernemers die snel konden schakelen of al actief waren met maaltijdbezorging, konden daar hun voordeel mee doen. Sommigen vragen zich af of ze hun concept voorgoed moet aanpassen.

Restaurant leeggehaald

“Waarom zou ik straks nog tafeltjes neerzetten? Dat is een goede vraag.” Wouter Wolters van Preuverie de Toren in Echt haalde op zaterdagavond 27 november zijn zitgedeelte leeg, om de volgende dag voldoende ruimte te creëren voor klanten die hun bestelling komen afhalen. De ondernemer startte in oktober 2019 met bezorgen en lanceerde in september van 2021 een tweede bezorgconcept, Papachicken, vanuit een andere keuken op zijn terrein. “We hadden in totaal 40 bestellingen meer als de zondag ervoor. Er zit dus genoeg in de pijplijn, maar voorheen konden we dat niet aan omdat het restaurant nog open was.” Bestellingen komen voornamelijk binnen op de eigen app, maar ook via Thuisbezorgd.nl.

Na de avondlockdown

Voor de komende weken heeft Wolters twee extra auto’s erbij, voor een totaal van vijf auto’s en twee fietsen. Na de maandag is de zaak sinds kort ook op dinsdag dicht. “Dat is een kwestie van rekenen. De omzet van die dag maken we de rest van de week meer dan goed.” Al met al prima ontwikkelingen, zegt de ondernemer. Maar wat gaat hij doen als de avondlockdown voor de horeca voorbij is? “Daar ben ik wel mee bezig. Ik ben nog zoekende.”

Cafetaria als bezorglocatie

Als Preuverie de Toren inderdaad vasthoudt aan alleen afhalen en bezorgen, is het niet de eerste in de branche. AnyTyme Toscane in Borne en Foodmaster Almelo Delivery zijn twee recente voorbeelden van frituurspeciaalzaken zonder zitplaatsen, die enkel en alleen gericht zijn op afhaal en bezorging. Theo van Gemert en Hugo van Wandelen van Plaza Jagershoef in Eindhoven openden op 6 oktober Dirty Fries, een bezorgconcept waarin loaded fries de hoofdrol spelen.

Versnelde groei door corona

Bezorging heeft bij veel bedrijven een enorme impuls gekregen door corona en/of gedeeltelijke lockdowns. Zo groeide het bezorgaandeel bij Kwalitaria extra hard. Door corona steeg de deliveryomzet bij de FHC Formulebeheer (Family en Foodmaster) van drie miljoen naar tien miljoen euro.