Comeback van de bakkerij als concurrent?

Actueel |
11 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Pilot met Heldro IJs bij Bakker Bart, Dudok IJs in tien patisserieën, individuele bakkers die zoete en hartige snacks verkopen of een zitgedeelte inrichten. Bakkerszaken lijken hun verloren gegane positie als verkopers van treats, snacks, ijs en kleine spijzen te heroveren.

Frituurspeciaalzaken hebben deels hun wortels in de bakkerij. Van oudsher waren bakkerijen immers de verkopers van onder meer ijs en kroketten. Een deel van de cafetaria’s, bijvoorbeeld de Amsterdamse automatiekformule Febo, heeft zelfs zijn wortels rechtstreeks in de bakkerij. De bakkerijsector lijkt bezig met een comeback aan het snackfront.

Succes voor Bakkersbistro

Naast formules als Bakker Van Maanen, het Duitse Backwerk, Bakker Bart, Voncken en Dudok, zijn er de laatste tijd de nodige zelfstandige bakkerijen die zich richten op de lunch en verkoop van kleine gerechten en tussendoortjes. Het succes van de nieuwe Bakkersbistro van bakkerij Hogenboom in Houten trok als voorbeeld onlangs de aandacht in vakblad Bakkerswereld. Hogenboom noemt zich “de hotspot van Houten”.

Lunch en borrelplanken

In de Bakkersbistro worden niet alleen gebak en brownies met koffie geserveerd, maar ook ontbijt, lunch, borrelplanken en ambachtelijk roomijs. Op de kaart staan verder gerechten als yoghurts met granola en warm belegde broodjes als pulled chicken. De Bakkersbistro beschikt bovendien over een terras met 60 plekken. Frituren doet de Bakkersbistro niet, wel wordt bier en wijn geschonken.

“Brede landelijke trend”

“Soortgelijke voorbeelden zien we breed in het land,” zegt directeur Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum. “Daarnaast zie je, vooral in steden, allerlei concepten opkomen met veelal zoete en hartige snacks en eigentijdse varianten van thee en koffie. Met hun lunchkaart, kleine spijzen en tussendoortjes, zijn het allemaal bedrijven die acteren in dezelfde markt als frituurzaken. Het is dus als ondernemer zaak hier goed kennis van te nemen, zeker in je eigen directe omgeving.”

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: promofoto Hogenboom in Houten