CBS: “Omzet fastfood steeg in derde kwartaal van 2021 met 18 procent”

Actueel |
1 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De horeca behaalde het laatste kwartaal vóór de nieuwe avondlockdown uitstekende resultaten. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn overzicht van de maanden juni, juli en september.

Het segment fastfoodrestaurants, waartoe het CBS ook cafetaria’s rekent, zag zijn omzet toenemen met 18 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar.

Vorig jaar

Vergeleken met het derde kwartaal van 2020 groeide de horeca met 14,9 procent. De cijfers zijn zelfs vergelijkbaar met 2019. “De omzet van de horeca was in het derde kwartaal bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis,” aldus het CBS. Nu de avondlockdown is ingevoerd, zullen de verdiensten vrijwel zeker weer terugvallen.

Afhaal en bezorging

Vrijwel alle segmenten binnen de horeca, zagen hun omzet in het derde kwartaal ten opzichte van de periode april tot en met juni groeien met ettelijke tientallen procenten. Gemiddeld bedroeg de groei 53,6 procent. Het segment fastfoodrestaurants steekt hierbij met een omzettoename van 18 procent schril af. Omdat vooral fastfoodrestaurants, snackbars en andere snelle eetgelegenheden gedurende lockdowns doorgaans volop afhaal- en bezorgklanten konden blijven bedienen, viel de omzet in dit segment echter tijdens deze periodes minder ver terug dan bij restaurants en hotels.

In vergelijking met 2019 en 2020 is de balans van de periode juni-september 2021 positief voor fastfoodrestaurants en andere bedrijven in de groep gemakshoreca. Het CBS: “Fastfoodrestaurants boekten een omzetstijging van 13,5 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2020. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 lag de omzet 14 procent hoger.” Hierbij moet worden aangetekend dat één goed kwartaal vanzelfsprekend niet betekent dat het hele jaar goed is. De horeca groeit verder ondertussen rustig door, aldus het CBS. Er zijn nu 67.145 bedrijven in de branche, 2720 meer dan een jaar geleden.

Meer over