TV-programma Pointer brengt verandering van onze voedselomgeving in beeld

Actueel |
1 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Illustratie: Pointer, KRO-NCRV

“Wil je weten of jouw buurt de afgelopen tien jaar veranderd is in een snackparadijs? Zo is jouw voedselomgeving veranderd de afgelopen tien jaar.” Dat is het onderwerp van Pointer, een televisieprogramma dat komende maandag is te zien bij KRO-NCRV.

Pointer bracht in kaart hoe het straatbeeld van Nederland in tien jaar transformeerde als het gaat om het aanbod eten en drinken. De redactie stelt: “Als we naar fastfood kijken, zien we dat het aantal locaties landelijk met ruim 1000 is gestegen. Dat is een stijging van 20 procent.”

IJssalons en donutshops

Worden de ijssalons, pizza-afhaalzaken, döners, donutshops en vergelijkbare eetgelegenheden meegerekend, dan is sprake van een groei van 3000 verkooppunten, aldus Pointer. Volgens het programma is hiermee sprake van ‘een toename van 30 procent van ongezond voedsel om ons heen’. Verder stelt Pointer: “Daarnaast zien we dat er bijna 1200 verswinkels zijn verdwenen. Denk daarbij aan bakkers, groenteboeren en viswinkels. Dat is een afname van zo’n 15 procent.”

Op de website van Pointer kunnen kijkers de lokale situatie van 2011 vergelijken met de huidige realiteit in hun eigen gemeente. Pointer laat voedingswetenschapper Jaap Seidell aan het woord. Hij zegt: “Wij zien dat het aanbod de vraag stuurt. Dat wil zeggen dat als er veel ongezond eten is, dat er veel ongezond wordt gegeten.”

ProFri Manifest

De afgelopen ledenvergadering van ProFri stond deels in het teken van de discussie over het voedselaanbod in de openbare ruimte. De vakvereniging voor frituurspeciaalzaken gaf te kennen graag te willen meepraten over deze kwestie. ProFri presenteerde bovendien een eigen manifest om de eenzijdige beeldvorming over de vaderlandse frituurkeuken te nuanceren.