Prijsverhoging in de cafetaria: ‘Ik zit ermee, het raakt mensen die het al niet breed hebben’

Actueel |
18 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Wilco van Seccelen Cafetaria ’t Hout

Prijsverhogingen? De frituurbranche ontkomt er niet aan. Veel frituurprofessionals hebben hun prijskaart de afgelopen maanden al drie keer of vaker aan moeten passen. Media besteden volop aandacht aan deze prijstrend. “Een frietje kost bij mij 2,50. Binnenkort zal dat 3 euro zijn,” zegt cafetariahouder Wilco van Seccelen bij RTL Nieuws.

Van Seccelen is eigenaar van cafetaria ‘t Hout in Mierlo-Hout bij Helmond. De prijsverhogingen vallen hem zwaar, vertelt hij tegen RTL Nieuws. “Ik vind het echt heel moeilijk, en daar zit ik ook mee. Je raakt daar namelijk mensen mee, mensen die het soms niet al te breed hebben. Maar mijn vrouw zegt ook: ‘Schat, het is nou eenmaal zo. Je kunt niet anders.’ En daar heeft ze gelijk in.”

Gasprijs en eigen voorbak

Van Seccelen zegt dat hij moet vechten voor zijn zaak. Het licht aan het einde van de tunnel ziet hij momenteel even niet. Naast de oplopende prijzen voor grondstoffen (zoals frituurolie, maar ook friet en verpakkingen) blijft de energie een groot pijnpunt. Van Seccelen zag zijn maandfactuur in korte tijd oplopen van 1200 naar ruim 4000 euro. “Dat is niet te doen,” zegt hij tegen RTL Nieuws. Vanwege de eigen voorbak, voelt Van Seccelen de last van de gasprijs extra sterk doortikken.

Prijs van frietmaaltijd

Vakvereniging ProFri wordt overspoeld door verhalen van leden die met de handen in het haar zitten. Tegen de verslaggever van RTL Nieuws, zegt directeur Frans van Rooij: “We krijgen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat berichten van bezorgde ondernemers, die het echt niet meer zien zitten.” Van Rooij denkt dat de prijs van een gemiddelde frietmaaltijd van de cafetaria zal stijgen naar gemiddeld zeker 25 euro. Vorig jaar lag dat gemiddelde op circa 15 euro, nu op ongeveer 20.

Lees hier het artikel op de website van RTL Nieuws

Meer over