Bespaartips en informatieplicht energiebesparing

Voor leden ProFri
6 april 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

VERENIGINGSNIEUWS

Energiebeslissingen hebben grote impact op jouw bedrijf. Je wilt duurzame kansen benutten en voldoen aan de energietransitie-wetgeving. Mogelijk heb je voor de energieprijzen gebruik gemaakt van het voordelige aanbod van COMCAM in samenwerking met vakvereniging ProFri.

Onderdeel van de afspraken en service van COMCAM is ondersteuning in slimmer energie gebruiken en ontzorging bij wet- en regelgeving. Ook helpen ze ProFri bij branche specifieke vraagstukken rondom de energietransitie.

Energiebesparing loont altijd

Sfeerverlichting binnen en buiten, verwarming, koelkasten, vriezers, keuken en niet te vergeten de frituurinstallatie en de snackvitrine. In jouw frituurzaak wordt veel energie verbruikt. Met eenvoudige maatregelen kun je hier al veel besparen. COMCAM heeft verschillende bespaartips op een rijtje gezet.

Zo loont het om voor verwarmen minder gas te gebruiken door gebruik te maken van duurzame alternatieven zoals een hybride warmtepomp. Indien mogelijk gecombineerd met eigen energie-opwek. Om te bepalen of dit een zinvolle investering is voor jouw bedrijf, kan COMCAM voor jou de terugverdientijd berekenen. Ook beoordelen ze of er subsidie mogelijk is.

Wil je met jouw frituurinstallatie in de nabije toekomst overstappen van gas naar elektrisch, dan moet je nu al stappen gaan zetten en niet wachten totdat de frituurinstallatie defect raakt. COMCAM kan jou hierbij begeleiden.

Informatieplicht ‘energiebesparing’: nieuwe maatregelenlijst

Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan ben je wettelijk verplicht om energiebesparingsmaatregelen uit te voeren die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen.

Binnenkort publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de nieuwe maatregelenlijst hiervoor. Voor 1 december dit jaar moet je rapporteren over de energiebesparende maatregelen. COMCAM gaat jou hierbij helpen. Dit is onderdeel van de afspraken die ProFri met COMCAM heeft gemaakt. Je betaalt hier niets extra voor en kun je de kosten van een dure energieadviseur besparen.

COMCAM gaat het volgende gratis voor haar ProFri-klanten doen:

  • Het toetsen of de informatieplicht voor jouw bedrijf van toepassing is. Is dit het geval, dan word je door COMCAM zo snel mogelijk hierover geïnformeerd, uiterlijk 1 juni 2023;
  • Het plannen van een geschikt moment met jou om de maatregelenlijst door te nemen;
  • Je krijgt advies welke energiebesparingen zinvol zijn voor jouw bedrijf;  
  • Je krijgt inzicht in de mogelijke besparingen voor jouw energieverbruik en energiekosten;
  • COMCAM verzorgt voor jou de melding bij het RVO voor 1 december 2023.

Brief RVO

Mocht de RVO jou hierover rechtstreeks benaderen. Maak je geen zorgen. Je wordt dan waarschijnlijk benaderd vanwege een eerdere melding. Het RVO heeft geen inzicht in jouw huidige energieverbruik, COMCAM heeft dit wel voor haar klanten. Bij twijfel kun je uiteraard contact met opnemen met COMCAM of het secretariaat van ProFri.