Bedolven onder media

Trivia |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, Omroep Brabant, Radio 1 Journaal, VRT Vlaanderen, Volkskrant, Omroep Max, RTV Gelderland…. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het Nederlands Frituurcentrum in Veldhoven had er in oktober bijna een dagtaak aan om de media te woord te staan.

Van de ene op de andere dag stonden de camera’s volop gericht op het voornemen om de Nederlandse frituurcultuur te erkennen als immaterieel erfgoed (zie ook het Topics-bericht elders in deze editie van Frituurwereld).
Aardig is om te schetsen hoe zo’n perslawine op gang komt.

Na het Frituurwereld Event, eind september in Woerden, zond het Frituurcentrum een persbericht naar de media over de erfgoedaanvraag. Het nieuws werd alleen opgepakt door enkele vakmedia. Op 11 oktober was het Nederlands Frituurcentrum met een kraam present op het Frituurfestival in Groningen. Directeur Frans van Rooij stond de media te woord, terwijl Frituurwerelds hoofdredacteur Ubel Zuiderveld een korte toelichting gaf bij de erfgoedaanvraag. Onder het gehoor was een journalist. Hij pikte het nieuws op. Daarna volgde het hele mediacircus, dat liefst ruim drie weken duurde.

De Volkskrant bekeek de zaak in breder perspectief. De krant somde op: Frituurcentrum, ProFri, Fastfoodmuseum, Nationale Week van de Friet, Frituurwereld, Frietje Vrede, Nieuwe Horeca Nederland, website tegen de AD Friet Test. De redacteur vroeg aan Van Rooij: “U bent dat állemaal?” Het antwoord: “Eh, ja.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18