Eierbal: vaderlands frituur-erfgoed

Actueel |
14 sep 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Groningse eierbal / Foodservicewatcher

Het jaarlijkse Eierbal Festival in Groningen gaat ook dit jaar niet door. Zoals het nu lijkt, wordt de volgende editie gehouden in september 2022.

Vier jaar geleden werd (het maken van) de eierbal erkend als immaterieel erfgoed. Om je geheugen op te frissen, herplaatsen we een artikel dat Frituurwereld hierover eerder publiceerde.

Een unicum in de vaderlandse frituurhistorie: voor het eerst is er een frituursnack erkend door het Kenniscentrum Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. Niet de rundvleeskroket of de frikandel, maar de Groningse eierbal viel in 2017 de eer ten deel om op de nationale inventarislijst te komen.

Hoewel de Groningse eierbal (“aaierbal” in dialect) rechtstreeks afstamt van het eeuwenoude gerecht Scotch eggs, beschikte het kenniscentrum na lang wikken en wegen toch positief over de nominatie uit Groningen. Naast het Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbal maakten ook regionale media zich hard voor de erfgoedstatus. Trouwens het eierbalgenootschap waakt erover dat het ambacht intact blijft: het genootschap verzorgde al lessen eierballen maken op beroepsopleidingen.

De eierbal raakte tussen 1945 en 1950 ingeburgerd in de Groningse snackwereld. Honderden noordelijke snackbars hebben hem nog altijd in het assortiment. Innovatie is er ook: kortgeleden lanceerde een vishandelaar in de Martinistad de genoataaierbal (eierbal met garnalen). Premier Mark Rutte liet zich tijdens een bezoek aan Groningen lovend uit over de Groningse snack. De speciale website Aaierbal.nl heeft zelfs een heuse fanshop met eierbal-merchandise.

Andere lekkernijen op de inventarislijst zijn onder meer het Brabants worstenbroodje, de Indische rijsttafel en de Tielse kermiskoek. De Zeeuwse bolus wacht nog op erkenning. Wanneer volgt onze worstvormige frikandel?