Erfgoedaanvraag frituur ingediend

Actueel |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituur Volkscultuur – Telstar Picollo

De erkenning van de Nederlandse afhaalfrituur is een stuk dichterbij gekomen. De aanvraag is door het Nederlands Frituurcentrum ingediend bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De slotprocedure zal nog enige tijd in beslag nemen.

De tekst van de aanvraag is via de website immaterieelerfgoed.nl te raadplegen door het zoekwoord “frituur” op de website in te vullen. Voordat de erkenning een feit is, zal nog een driedaagse training moeten worden gevolgd door de indieners. Bovendien moet een “ondernemingsplan” worden geschreven, waarin onder meer staat vermeld hoe de indieners borgen dat de “afhaalfrituur” als erfgoed levend wordt gehouden. Dit kan bijvoorbeeld via lezingen, publicaties, evenementen en digitale media.

De kans is klein dat de erkenning nog dit jaar een feit zal zijn. Allereerst moet de eindbeoordeling door het erfgoedcentrum positief uitvallen. Bovendien neemt het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland maximaal vijftien ingediende aanvragen per jaar in behandeling.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018