Zeeuwse tak van Lamb Weston blijft friet maken in Rusland

Actueel |
2 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: LambWeston / Meijer

Lamb Weston blijft friet maken in Rusland. Het Zeeuwse bedrijf opende er zes jaar geleden samen met een Russische partner een fabriek in de regio Lipetsk. Sowieso zijn de banden tussen de Nederlandse frietindustrie en Rusland innig. Van oudsher was Nederland de grootste frietleverancier van Rusland.

Hierin kwam vier jaar geleden verandering. Rusland eiste toen dat frietmakers de friet voor Russische afnemers daadwerkelijk in het land zelf gingen maken. Fabrikanten als McCain en ook Lamb Weston investeren daarom de laatste jaren volop in Rusland. Farm Frites zette juist een streep door zijn Russische ambities, maar besloot een fabriek in het buurland Kazachstan te bouwen. Aviko heeft een verkoopkantoor in Moskou.

Capaciteit verdubbelen

Omroep Zeeland meldt dat Lamb Weston doorgaat met zijn Russische investeringen, ondanks de oorlog in Oekraïne. De Zeeuwse omroep: “Lamb Weston investeerde vorig jaar nog eens 145 miljoen in de grootste frietfabriek van het land, om de capaciteit in 2023 te verdubbelen. In een kort schriftelijk statement laat het Zeeuwse bedrijf weten, dat het lokale team in Rusland zich inzet om de veiligheid van medewerkers te waarborgen en klanten blijft bedienen.”

Boeren profiteren

Andere Nederlandse bedrijven, zoals oliemaatschappij Shell, trekken zich terug uit het land van Poetin. Volgens Omroep Zeeland deed LambWeston voor de nieuwe fabriek zaken met de gouverneur van de regio Lipetsk, die al twee keer van Poetin een hoge onderscheiding kreeg. In een verklaring aan de Zeeuwse omroep laat LambWeston weten dat het ook doorgaat in Rusland ‘omdat veel Russische boeren in de omgeving profiteren van de frietfabriek’. Wel zegt het bedrijf dat het Europese sanctiebeleid op de voet wordt gevolgd.