Lamb Weston: “Bijdragen aan meer gebalanceerde levensstijl”

Actueel |
6 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Lamb Weston Meijer

Frietproducent annex aardappelverwerker Lamb Weston Meijer wil meer bijdragen aan een gebalanceerd dieet bij de consument. Om dit te bereiken, zal het bedrijf onder meer toenemend friet en andere producten maken voor onder meer luchtovens en airfryers.

De producent schrijft dit in het recent verschenen duurzaamheidsrapport, waarin de ambities tot 2030 staan beschreven. Lamb Weston Meijer heeft ook verregaande doelstellingen op het gebied van de terugdringing van afval en acties tegen klimaatverandering.

Hard criterium

Over het streven bij te dragen aan een verantwoorder consumptiepatroon, schrijft de frietmaker dat het zich in zijn algemeenheid wil focussen op alternatieve bereidingsmethodes. “Goede voedingswaarden zullen een hard criterium zijn bij al onze innovaties,” aldus het bedrijf in zijn ambitierapport. Om zowel afval terug te dringen als betere voedingswaarden te bereiken (Lamb Weston zoekt aansluiting bij de Nutri-score) zullen meer aardappelen en friet met schil verkocht worden en zal de snijmaat dikker worden. Ook de afgelopen jaren drong het bedrijf het aandeel (verzadigde) vetten en zout in zijn producten al terug.

Voorbakken en afbakken

Lamb Weston schrijft: “Hoewel we onze producten voorbakken in onze fabrieken, willen we de alternatieven verkennen voor de tweede bakfase, de fase voordat het product aan de consument wordt geserveerd. In het bijzonder kijken we naar producten voor eindbereiding in de airfryer thuis. In Nederland lenen onze producten zich er bijvoorbeeld goed voor als ze bereid worden in een airfryer, vergeleken met traditioneel frituren.”

“Tegelijkertijd zien we mogelijkheden met aardappelproducten die gebakken worden; we gaan door met het verkennen de kansen op dit gebied.” Lamb Weston zal ook focussen op diepvries aardappelproducten die helemaal niet gebakken hoeven worden. Hierbij wordt verwezen nar de Poundo Potato in Nigeria, een smashed potato op basis van aardappelvlokken.

Bevroren versheid

Verder schrijft Lamb Weston: “De aardappel is een natuurlijke goodie bag; één van de meest duurzame, voedzame basisproducten om de groeiende bevolking te voeden. Al onze diepgevroren aardappelproducten zijn gesneden van hele aardappelen en worden simpel verwerkt. Het enige dat we doen is schillen, snijden, blancheren, drogen, voorbakken, invriezen en verpakken. Twee uur nadat we de aardappelen binnenkrijgen van de telers, zijn ze bewerkt en verpakt; we simply freeze the freshness.”