
De wettelijke minimumlonen stijgen de komende jaren door. Per 1 juli aanstaande gaan ze omhoog met 2,42 procent. Ook per januari en juli 2026 staan nog loonsverhogingen in de planning.
Het wettelijk minimumloon voor medewerkers van 21 jaar en ouder komt door de verhoging per 1 juli op € 14,40 bruto per uur. Dat is 34 eurocent per uur meer dan nu het geval is. Bij een 40-urige werkweek stijgt het minimumloon van bijna 2438 euro naar precies 2496 euro per maand.
Jongeren
Voor werknemers die jonger zijn dan 21 jaar, worden de bruto uurlonen als volgt: € 11,52 (20 jaar), € 8,64 (19), € 7,20 (18), € 5,69 (17), € 4,97 (16) en voor 15-jarigen € 4,32. Overigens staan deze bedragen nog los van eventuele extra loon- en andere kosten die voortvloeien uit de Horeca-cao. Zo krijgen medewerkers die langer dan tien jaar in dienst zijn extra vakantiedagen.
Opnieuw calculeren?
Uit onderzoek uitgevoerd van het CBS blijkt dat er in de frituurbranche veel jeugd werkzaam is. Een aanhoudende groei van de jeugdlonen zal voor veel ondernemers betekenen dat ze opnieuw moeten calculeren. In veel bedrijven zal dus gekeken worden of de huidige verkoopprijzen nog wel houdbaar zijn.
Druk op brutowinst
De afgelopen jaren zetten allerlei kostenstijgingen de brutowinsten in de sector (en dus ook het ondernemersinkomen) sterk onder druk. Een toenemend aantal ondernemers lijkt een brutowinst van 70 procent niet meer te halen. Dit percentage wordt in de horeca in het algemeen als minimum gezien voor een gezonde bedrijfsvoering.
Foto: Shutterstock, Wave Break Media