McDonald’s Nederland wil versneld van gas af

Actueel |
10 januari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / D. Nieuwland

McDonald’s Nederland wil versneld van het aardgas af. Het bedrijf gaat hier samen met zijn franchisenemers de komende tijd aan werken. Nieuwe restaurants zijn overigens al standaard gasloos.

Ruim vijftig van de 262 Nederlandse McDonald’s-restaurants gebruiken hierdoor al geen aardgas meer. In Nijmegen werd in september 2018 de eerste gasloze vestiging in gebruik genomen.

Eigen wind en zon

De afgelopen twee jaar maakte het hamburgerconcern daarnaast nog een andere energietransitie door. Sinds 1 januari maakt McDonald’s Nederland alleen nog gebruik van elektriciteit van nieuwe Nederlandse wind- en zonneparken, die feitelijk speciaal voor McDonald’s zijn gebouwd. Hoewel de restaurants al sinds 2008 uitsluitend nog groene stroom inkopen, was die tot voor kort niet afkomstig van regionale parken die exclusief voor McDonald’s zijn aangelegd.

Energieverbruik omlaag

McDonald’s stelt zich internationaal tot doel om per 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. De inkoop van hernieuwbare energie is onderdeel van dit streven. De langjarige doelstelling qua energieverbruik: in 2030 moet die per saldo 15 procent lager liggen dan in 2015. Voor zijn koelingen gebruikt het restaurantconcern onder meer restwarmte uit de vestigingen.

Het beleid betekent ook dat de laatste jaren in nieuwe restaurants alleen nog elektrische frituurovens zijn en/of worden geplaatst. Ook een aantal oudere restaurants maakten reeds de overstap van gasgestookte naar elektrische friteuses: dit gebeurt als de ovens aan vervanging toe zijn. Wel kijkt McDonald’s Nederland nadrukkelijk hoe ook de transitie naar elektrische friteuses eveneens kan worden versneld.

Meer over