Seizoen begonnen, maar mosselpannetjes boven de frituur zijn een zeldzaamheid

Actueel |
22 juli 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: mosselpannetjes boven frituur

Slechts een enkele frituurprofessional zal er wakker van liggen, maar deze maand is het mosselseizoen begonnen. Want al is mosselen-met-friet vooral bij onze oosterburen elk jaar een hit, bij gespecialiseerde frituurbedrijven vind je het in het zelden op de kaart. Het zijn toch vooral restaurants die mosselen met friet en bier serveren.

Zelfs de mosselkroket of de mosselburger kom je in de frituurbranche nauwelijks tegen. Overigens ging de Seabør, een nieuwe burger van Zeeuwse mosselen, eerder deze maand wel flink over de tong tijdens het popfestival Concert at Sea in Brouwersdam. Bij onze zuiderburen is ondertussen, net als vorig jaar, een heuse mosseloorlog uitgebroken. Belgische supermarkten bevechten elkaar namelijk met de laagste prijzen.

Nationaal gerecht

Hoe je het ook wendt of keert, de mossel is eigenlijk nauw verbonden met de frituur. Bijna 150 jaar geleden werden op de Brusselse kermis al mosselen met friet verkocht. Eind negentiende eeuw ontstond in deze stad frituurrestaurant Chez Léon, waar mosselen met friet nu ver over een eeuw de specialiteit van het huis is. Chez Léon heeft er belangrijk aan bijgedragen dat mosselen met friet een nationaal Belgisch gerecht geworden zijn.

Belangstelling groeit

Ruim zestig procent van de circa 50 miljoen kilo Zeeuwse mosselen gaat de grens over richting Vlaanderen. Hoewel de belangstelling de laatste jaren groeit, blijven Nederlanders vooralsnog beperkt te porren voor mosselen. Zeker veertig procent van de Belgen eet minstens één keer per jaar mosselen, tegen hooguit 15 tot 20 procent van de Nederlanders. Per hoofd verorberen Belgen 2,5 kilo mosselen per jaar, wij gemiddeld een kilootje minder.

Volgens de kenners is het een goed mosseljaar en zijn de mosselen vlezig. Overigens zijn mosselen minder een seizoensgebonden product dan je denkt. Met ingang van deze maand zijn ze namelijk tot april 2023 verkrijgbaar. Eigenlijk alleen in de lente zijn verse mosselen niet voorradig.