Zes nominaties voor titel IJssalon van het Jaar zijn bekend

Actueel |
9 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Mark van Gaal, foto Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

Mark van Gaal van ijssalon IJs & Spijs in Haps heeft de vakwedstrijd om De Gouden IJsspatel gewonnen. De opdracht was dit jaar tijdens IJs-Vak in Gorcum: het draaien van stracciatella-ijs. Verder won Hilde van Maanen namens Patrijs Patisserie & IJs in Harderwijk de titel De Gouden IJscreatie 2023.

De jury beoordeelde Van Gaals stracciatella-ijs als de beste tijdens de finale met 24 deelnemers. Totaal namen 60 ijsbereiders deel aan de wedstrijd, van wie er 36 tijdens voorrondes in januari al waren afgevallen.

Nu Van Gaal deze titel binnen heeft, maakt zijn zaak in juni ook kans op de titel IJssalon van het Jaar. Dit geldt ook voor de nummers twee en drie van De Gouden IJsspatel: Koen Bouwmans van De Gebroeders in Bakel en Jurgen de Vries van De Zoete Inval in Bodegraven.

Gelaagde ijscreatie

Bij De Gouden IJscreatie kwam winnares Hilde van Maanen met iets bijzonders voor de dag. Zij componeerde in vele laagjes een ijstraktatie die doet denken aan tompouces. Knapperige koeklaagjes werden afgewisseld met ijssmaken als stracciatella (de centrale smaak van dit jaar), chocolade en andere smaken. Basilicum, limoenkaviaar en olijfolie zorgen voor de finishing touch. Vanaf 10 maart is de creatie verkrijgbaar bij de ijssalon in Harderwijk. Bij De Gouden IJscreatie werd IJssalon Florence in Nederweert tweede en als derde eindigde IJssalon Kees met vestigingen in Geldrop en Eindhoven.

Titel IJssalon van het Jaar

Zowel de top 3 van De Gouden IJsspatel als de top 3 van de De Gouden IJscreatie zijn automatisch genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar 2023. De komende maanden worden de zes ijssalons bezocht door een mystery guest en krijgen ze een hygiënecheck. Daarna wordt de winnaar gekozen. De organisatie van de drie ijsvakwedstrijden berust bij de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum.

Meer over