IJs-Vak 2023: opmaat naar het nieuwe ijsseizoen

Actueel |
6 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het is de opmaat naar een nieuw ijsseizoen: gisteren, vandaag en morgen is in de Evenementenhal in Gorcum de vakmanifestatie IJs-Vak 2023. Hier vinden ook de vakwedstrijden plaats, die uiteindelijk leiden tot de jaarlijkse verkiezing van de IJssalon van het Jaar. De beurs werd zondag geopend met een ijsontbijt.

IJs-Vak wordt ook dit jaar gehouden in combinatie met de vakbeurs Bakkersvak. De organisatie is sinds enige jaren in handen van bureau Easyfairs.

De ijsbereiders die tijdens de vakwedstrijden de Gouden IJscreatie en de Gouden IJsspatel het beste presteren, maken kans op de titel IJssalon van het Jaar. Bij de Gouden IJsspatel draaiden de 24 deelnemers live allen hun eigen stracciatella-ijs. Vandaag maken de ijsbereiders een creatieve ijscoupe tijdens de vakwedstrijd de Gouden IJscreatie. De winnaars van deze twee wedstrijden worden vanavond tijdens het IJs-Vak Gala bekendgemaakt.

IJsie Prima

De winnaar van de allover titel IJssalon van het Jaar wordt pas in juni bekend gemaakt als het ijsseizoen al op stoom is. De afgelopen jaren ging de titel naar IJssalon IJsie Prima in Callantsoog, in de jaren ’60 voortgekomen uit een vis- en snacktaria. Inmiddels deed de derde generatie zijn intrede bij ijssalon IJsie Prima.

Dag van het IJs

Morgen wordt tijdens IJs-Vak vooruitgeblikt naar de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Deze ijsdag wordt elk jaar steevast gehouden op 24 maart en valt dit keer op een vrijdag. De Vereniging Ambachtelijk IJscentrum stelt sinds enige jaren een goed doel centraal op deze aftrapdag van het ijsseizoen.

Dit jaar is het goede doel het Prinses Máxima Centrum, het Utrechtse ziekenhuis voor kinderen met kanker. Om geld bijeen te brengen, verkopen ijssalons op 24 maart het zogenaamde Golden Dreams-ijsje, dit keer een creatie met gold kiwi, mango en limoen.

Meer over