“We’re sorry, but the Friet Museum is not in Friesland”

Trivia |
2 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Een beetje friturist weet: het enige echte Frietmuseum vind je bij onze zuiderburen in Brugge. Sommige Engelstalige toeristen zijn ten onrechte in de veronderstelling dat het zich bevindt in de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Dat zit zo. In Leeuwarden heb je het Fries Museum. Met name in de Verenigde Staten en Canada, en in mindere mate in Engeland, noemen ze hun geliefde frieten vaak French fries of kortweg fries. Logisch dus dat dit bij sommige toeristen een misverstand oplevert. Ze zijn in de veronderstelling in het Fries Museum kennis te zullen nemen van de wondere wereld van de vaderlandse friet.

Bintje

Op zich zou de gedachte van de toeristen niet eens zo vreemd zijn. Immers: het Bintje, decennialang de vaderlandse frietaardappel bij uitstek, is gekweekt door een schoolmeester uit Friesland.

Frituurwereld doet dan ook graag op deze plek een dringend beroep op het Fries Museum: waarom niet van de nood een deugd maken? Waarom geen vitrine wijden aan het thema Fries from Friesland? Het zou een mooi eerbetoon zijn aan onderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries uit Suameer, die in 1905 het Bintje kweekte.

Museum of Friesland

Regionaal journalist Asing Walthaus wijdde in de Leeuwarder Courant al eens een column aan de misvatting over het Fries Museum. Hij ontdekte dat op de Engelstalige website van het museum, gesproken wordt van het Museum of Friesland.

Walthaus noteerde: “Is dat nieuw? vroeg ik een medewerker. Deze Engelse naam bleek al een tijdje sluipenderweg gebruikt te worden. Dat doen ze, omdat Amerikanen en Canadezen bij fries aan patat denken. Dus Amerikanen die verder van niks weten staan midden in Leeuwarden ineens oog in oog met een reusachtig patatmuseum.”