Van Rooij: ‘Met hamsteren, snijdt de branche zichzelf in de vingers’

Actueel |
18 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frituurwereld

Begrijpelijk, maar níet raadzaam. Dit zegt ProFri-directeur Frans van Rooij over de hamsterwoede in de frituurbranche. Van Rooij: “Doordat ondernemers bij de grossier grote voorraden frituurolie opkopen, wordt de hele keten verstoord.”

Steeds meer horecagroothandels verkopen trouwens geen grote partijen frituurolie meer, juist om een verdere marktverstoring te voorkomen.

Van Rooij weet dat het tij zich moeilijk laat keren, maar probeert het toch: “Verstoring van de markt leidt onvermijdelijk tot nóg hogere prijzen. Dat wil natuurlijk op dit moment niemand.” Er is zelfs impact op de prijs van dierlijke vetten: Van Rooij kwam een prijs van €32 exclusief btw tegen voor tien kilo rundervet.

Prijsstijging afgewerkt frituurvet

Door de hamsterwoede van frituurondernemers, raken de magazijnen versneld leeg, redeneert Van Rooij. Hoewel er door producenten nog volop frituurolie wordt gemaakt, kan dit collega-ondernemers dus in de problemen brengen. “Het inkopen van grote partijen, kan er dus toe leiden dat de branche zichzelf in de vingers snijdt.”

Verder wijst de ProFri-directeur de branche erop dat die goed moet letten op de vergoeding die voor afgewerkte oliën en vetten wordt betaald. Van Rooij: “Ook deze prijs stijgt. Afgewerkte frituuroliën blijven immers nodig, onder meer voor de bijmenging als biobrandstof. Houd dus ook de marktprijs van verwerkers van afgewerkte oliën en vetten nauwlettend in de gaten. De prijzen hiervoor liggen op dit moment ruim boven een euro.”

Meer over