Levo: ‘Plantaardige olie al langer een uitdagende markt’

Actueel |
11 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Levo

De impact van de oorlog in Oekraïne op de wereldwijde markt voor spijs- en bakoliën is groot. Het mist zijn effect op de frituurspeciaalzaken niet. Frituurwereld vroeg Simon Rollingswier, directeur van Levo in Franeker, hoe hij kijkt naar de turbulentie op de markt.

Rollingswier wijst erop dat plantaardige olie internationaal al langer een uitdagende markt is. Een paar dagen voordat Poetin Oekraïne binnenviel, wees hij zijn afnemers in een brief al op de mogelijke effecten. “Oekraïne levert zoveel zonnebloemzaden, er is op de korte termijn geen ander land in de wereld dat dergelijke volumes kan leveren,” zegt hij.

“Gevolgen volop merkbaar”

“Je kunt je voorstellen: als die zonnebloemolie helemaal wegvalt, gaan mensen alternatieven zoeken. Dan heeft het dus ook effect op de sojamarkt, hoewel sojaolie uit Noord- en Zuid-Amerika komt. Vergeet bovendien niet dat Oekraïne een belangrijke leverancier is van tarwe. Gezien de vele toepassingen, zullen we ook daarvan de gevolgen volop gaan merken.”

“We mogen niet zeuren”

Over de dagelijkse gang van zaken, zegt Rollingswier: “Niemand heeft ervaring met dit soort situaties, eerst corona en nu deze vreselijke oorlog. Want laat ik duidelijk zijn, en dat zeg ik uit de grond van mijn hart: zolang de mensen in Oekraïne worden getroffen door zo’n verschrikkelijke oorlog, mogen wij niet zeuren.”