
Het viel op bij het NK Loaded Fries de afgelopen week tijdens de Horecava. Verschillende deelnemers verwerkten vis en schaal- en schelpdieren in de toppings van hun patat-frietgerechten. Maar er passeerden meer trends de revue tijdens de vakwedstrijd.
Mossel, kreeft, makreel
Drie van de negen deelnemers aan het NK Loaded Fries verwerkten vissige elementen. Restaurant Pan & Zo in Herpen verscheen bij de wedstrijd met de frietcreatie Frites de Mer. De smaak van kleine garnaaltjes en rivierkreeft kwam terug in de sauzen, maar ook zat er een Amerikaanse rivierkreeft op de topping.
De winnende creatie Bali Spice Fries van Ter Marsch & Co in Rotterdam bevatte ikan bali-stoofsaus op basis van makreel, terwijl Frietboutique Laren (nummer 2) mosselen verwerkte.
Frietje zoet
Veel frietgerechten bevatten een Aziatische toets, maar deze smaaktrend zien we al lang in zowel reguliere restaurants als bij toppings voor friet, burgers en snacks.
De Dirty Disco Fries van Frietboutique in Rotterdam-Hillegersberg haakte in op de trend richting zoete snacks. Het zoete frietgerecht was gelardeerd met stukjes knapperige wafel en zoete sauzen, waaronder chocolade. De smaak deed ietwat denken aan het kipbroodje met stroopwafel en karamel dat McDonald’s recent als actieproduct introduceerde.
Kaas als saus
De jury verwachtte vooraf zéker een frietgerecht tegen te komen met kaassaus of gesmolten kaas. Immers, in navolging van onder meer Amerika en Engeland is kaas op de friet en frituursnacks de laatste vijf jaar ook in ons land steeds populairder geworden.
Tijdens de Horecava werd de populariteit van kaas trouwens nog eens benadrukt door een grote kaasfontein op één van de stands. Bij het NK Loaded Fries bleef het kaasgebruik (cheddarsaus) daarentegen beperkt tot één inzending.
Krokant en plant
Verder viel op dat veel deelnemers, soms heel subtiel, de nodige extra krokante ingrediënten verwerkten. Ook was dit opmerkelijk: het aandeel volledig plantaardige frietgerechten was geringer dan tijdens voorgaande edities. In 2023 zegevierde nog een volledig plantaardig frietje stoof van Frietboutique.
Foto: Frites de Mer van Pan & Zo in Herpen, UZM