Diëtiste: “Verschil tussen frituur en Airfryer is te verwaarlozen”

Actueel |
22 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Snacks uit Airfryers en andere ovens met roterende hete lucht, bevatten nauwelijks minder vetten dan snacks uit frituurpannen.

Dit stelt diëtiste en lifestylecoach Tilly Zuidema in verschillende media.

Gezonder?

Miljoenen Nederlandse huishoudens schaften de afgelopen jaren Airfryer-achtige ovens aan. Wereldwijd zijn er zelfs naar schatting 900 miljoen verkocht.

Het voornaamste argument van de aanbieders, gesteund door sommige deskundigen: friet en snacks uit luchtovens zijn gezonder.

Of ze ook lekkerder zijn, is trouwens nog maar helemaal de vraag. In een Airfryer-versus-friteuse-test van TV-programma Radar kwam gefrituurde friet in elk geval als de smakelijkste uit de bus.

Volgens Tilly Zuidema is het verschil tussen de twee bereidingsmethodes minimaal. In enkele dagbladen kwam de diëtiste hierover onlangs aan het woord.

Ondergedompeld in vet

Zuidema zegt: “De producten voor de Airfryer worden vooraf ondergedompeld in vet. Anders krijg je niet dat krokante korstje. Ze bevatten dus standaard meer vet voordat je ze afbakt in de Airfryer. Frituurproducten zijn voor bereiding magerder, maar worden weer vetter doordat je ze bakt in olie of frituurvet. In de praktijk is het verschil te verwaarlozen.”