Tonny Bruns: “Ondanks suikerriet-bakjes, oordeelt ILT negatief”

Actueel |
27 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Frituurondernemer Tonny Bruns heeft een nare smaak in de mond na een inspectiebezoek van de ILT begin februari. Twee inspectrices controleerden het plasticbeleid tijdens een drukke spits in Tonny’s AnyTyme Restoria in Haren. De ILT oordeelde dat Tonny’s bakjes van suikerriet plastic bevatten.

De inspecteurs van de ILT ‘constateerden tekortkomingen’. Twee vinkjes zetten ze op hun formulier. Volgens het duo biedt Bruns zijn klanten géén herbruikbaar alternatief voor plastic-houdende eenmalige verpakkingen. Dat is vinkje één. Vinkje twee: Bruns doet niet aan bring your own. Ofwel: hij biedt klanten geen mogelijkheid eigen lege pannetjes mee te nemen.

Tekst en foto’s: Ubel Zuiderveld

Karton met plastic?

Maar zegt Tonny: “Als ik volledig plasticvrije verpakkingen gebruik, hoef ik die alternatieven helemaal niet te bieden.” Bevreemd is hij bovendien door het snelle oordeel van de twee ILT-inspecteurs. “Toen ze mijn bakjes van suikerriet zagen, werd onmiddellijk gezegd dat het karton is waar plastic in zit.” De ILT-inspectrices namen een bakje van Bruns mee voor een laboratoriumtest. De uitslag moet nog komen.

Huhtamaki: 100% plasticvrij

Bruns toont de omdoos van zijn suikerriet disposables van de Finse producent Huhtamaki. Het gaat om disposables uit de zogenaamde Future Smart-serie: er zijn bakjes in alle gangbare friet- en snackmaten. Op de doos staat luid en duidelijk: “Geen Pfas, 100% plasticvrij, plantaardig materiaal.” Bruns zegt: “Ik ga maar gewoon door met deze verpakkingen. Andere alternatieven zijn er immers nog niet of nauwelijks.” Ruim veertig jaar zit Bruns in het vak. Hij kent zijn pappenheimers en volgt de vakmedia. Tonny zegt: “Die verpakkingen van zeewier die eraan komen, lijken mij wel interessant.”

Tevreden over overstap

Bruns maakte met zijn AnyTyme in het Groningse dorp de overstap van zwarte polystyreenbakjes naar suikerriet. De suikerriet disposables, gekocht bij Hanos en De Disposable Discounter, bevallen hem prima. “Wel heeft suikerriet veel meer volume,” zegt Bruns. Hij wijst naar een stapel A9-frietbakjes bovenop de bakwand. “Dat zijn er vijftig. Op een vergelijkbare stapel van plastic bakjes kon je wel 300 stuks kwijt. We moeten de werkvoorraad dus vaker aanvullen. Verder is suikerriet iets duurder. En je grijpt in de spits wat vaker mis. De zwarte plastic bakjes zijn makkelijker te pakken.”

Optimale voedselhygiëne

Bruns weigert pertinent bring your own oplossingen waarmee klanten aankomen. Alles wat immers van buiten de zaak binnenkomt, kan een gevaar voor de voedselhygiëne betekenen. Sterker: de Hygiënecode verbiedt winkelvreemde verpakkingen expliciet.

Bruns: “Zelfs draagtassen die klanten meebrengen, komen bij mij onder geen beding achter de toonbank. Iedereen weet wel hoe dat gaat met zulke tassen van supermarkten. Er heeft bier in gelekt, misschien heeft de hond of kat er in de schuur wel overheen gepiest… Ik wil dat uit hygiënische overwegingen absoluut niet achter mijn toonbank hebben.”

Statiegeld-bakjes

In het verleden kreeg Bruns van klanten wel eens de vraag of hun bestelling helemaal in zakken kon. Omdat de klanten in kwestie niet wilden bijdragen aan de plasticberg. Nu hij is overgestapt op suikerriet, krijgt hij dit soort vragen van klanten niet meer. De suikerrietbakjes hebben dus de goedkeuring van de consument.

AnyTyme heeft sinds kort daarnaast een eigen statiegeld-systeem, bakjes van zwarte herbruikbare, en dus afwasbare, kunststof. “Maar dat systeem gaat het niet worden,” weet Bruns. “Klanten moeten €1,50 statiegeld per bakje betalen. Moet je nagaan hoeveel dat is wanneer je een grote bestelling hebt. We hebben het als AnyTyme dan ook enkel en alleen ingevoerd om een herbruikbaar alternatief achter de hand te hebben voor het geval dat een klant erop staat.”

Meer over