6 ijstrends: van zoete pizza tot ijs met Parmezaanse kaas

Actueel, Achtergrond |
27 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De start van het ijsseizoen komt snel dichterbij. Traditioneel gaan in maart immers de ijssalons weer open. De schepijsvitrine in de cafetaria mag weer worden gevuld met… Ja, wat zijn eigenlijk de trends in ambachtelijk ijsland dit jaar? 6 dingen die opvielen tijdens een bezoek aan ijsvakbeurs Sigep 2024 in Italië.

Tekst en foto’s: Bianca Roemaat

1. IJs met een crunch

Bij softijs is het al jarenlang heel gewoon: even de ijsmassa dippen in krokante nootjes. Maar ook bij (ambachtelijk) schepijs mag een krokante touch niet ontbreken. Op de ijsbeurs in Italië was ijs met een crunch overal te proeven. Denk daarbij aan nootjes maar ook aan popcorn, stukjes koek of zelfs pretzels.

2. Zoute smaak

Nog een opvallend ingrediënt voor ijsmakers: een zout smaakelement in je ijs verwerken. We kennen allemaal de salted caramel maar nu gaan we een stapje verder met het verwerken van bijvoorbeeld Parmezaanse kaassmaak in ijs. Benieuwd hoe je het maakt? Kijk dan hier voor een recept.

3. Minder suiker

Van zout is het een kleine stap naar zoet. Daarbij mag het allemaal een beetje minder suiker of zelfs zero sugar zijn. Naast ijssoorten die geen suiker maar andere alternatieve zoetstoffen bevatten, zijn er steeds meer toppings voor schep- en softijs die minder suiker bevatten.

4. Softijs plus

Over softijs gesproken: daar kun je lekker mee aan de slag. Want naast de traditionele nootjes, spikkels, chocolade en slagroom was er op de beurs in Italië een bont scala aan toppings en sausen voor softijs plus: met van alles erop en eraan. De boodschap: waardeer je softijs op zodat je er ook meer voor kunt vragen.

5. Zoete pizza

Nog een trend waar we niet aan voorbij kunnen gaan: zoete pizza. Bij de stand van Babbi lanceerden ze een nieuw concept waarmee de pizzabakkers bekende klassiekers als de margherita een zoete toets kunnen geven. Deze maakten ze met een variegato van cranberry, ricotta-crème, amarenakersen en verse munt.

6. Comeback voor het hoorntje

Tussen alle ijsnoviteiten door, was er opvallend veel aandacht voor hoorntjes in allerlei smaken en vormen. Een aantal stands was er volop mee ‘aangekleed’. Daarnaast kwamen we eetbare lepeltjes tegen en andere oplossingen voor plasticvrije ijsbekers. De Europese SUP-regels zijn hierbij ongetwijfeld de inspiratiebron geweest.

Meer over