Meer informatie over handhaving SUP-regelgeving

Actueel |
11 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

In december heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe regels rondom wegwerpplastics van kracht blijven, maar dat er wel wat verandert in de handhaving vanwege aangenomen moties.

De staatssecretaris heeft aansluitend de toezichthouder, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een aanwijzing gestuurd met daarin de precieze voorwaarden voor aangepaste handhaving.

Geen handhaving op verplichte meerprijs

Voor de regelgeving voor consumptie voor afhalen en bezorgen handhaaft de ILT vanaf 1 januari tijdelijk niet op de verplichte meerprijs. Als ondernemer bent u wel verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of te accepteren dat klanten hun eigen herbruikbare bakje of beker meenemen. Hier kan de ILT op handhaven.

Voor de regelgeving voor consumptie op locatie handhaaft de ILT tijdelijk niet op papieren en kartonnen wegwerpbekers en -bakjes die bestaan uit maximaal vijf procent plastic, waarvan aantoonbaar 75 procent van de bekers en bakjes worden ingezameld om te recyclen en die voor 100 procent kunnen worden gerecycled. Hiervoor geldt wel een meldplicht. Als u als ondernemer of organisatie gebruik wilt maken van dit soort bekers en bakjes moet u zich melden bij de ILT. Meer informatie en het meldformulier zijn te vinden op de website van de ILT.

In de praktijk betekent dat in de meeste gevallen voor consumptie ter plaatse vanaf 1 januari geen eenmalige verpakkingen meer gebruikt kunnen worden. Ook hier kan de ILT op gaan handhaven.

Meer over