Webinar huurverlaging: goede raad voor horeca

Actueel |
3 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Horecaorganisaties ProFri, VCHO en NHG hielden onlangs een webinar over huurverlaging in de horeca. MAAK Advocaten in Amsterdam gaven ondernemers goede raad hoe ze een gesprek met de huurbaas over huurvermindering kunnen aanvliegen.

25 zaken voor rechter

Over huurverlaging boog al menige rechter zich. MAAK Advocaten meldt: “Naast zo’n 25 voorlopige uitspraken in kort geding, zijn nu ook twee uitspraken gewezen in een bodemprocedure. Daarnaast is er een uitspraak in hoger beroep in kort geding. Ongeveer 70 procent van de gewezen uitspraken zijn in het voordeel van de huurder.” Het gaat zowel om uitstel van huurbetaling als huuropschorting en huurverlaging.

Lockdown-periodes

MAAK Advocaten stelt dat in veel uitspraken eerst niet duidelijk was of sprake was van een blijvende huurprijsvermindering of slechts van een tijdelijke opschorting. De twee uitspraken in bodemprocedures gaan uit van een blijvende huurprijsvermindering. In een van de uitspraken krijgt de huurder 50 procent korting over de lockdown-periodes en 25 procent over de periode daartussen.

In veel gevallen kan echter een goed gesprek met de huurbaas voldoende zijn om huurverlaging met wederzijdse instemming te bereiken.

Zie hier de video van het webinar over huurverlaging