Standbeeld: fier op de frietviering

Trivia |
21 maart 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frietstandbeeld – Walkie Talkie Vlam PR

Kijk, wij zijn in ons land best gek op friet. Maar bij onze zuiderburen gaat de liefde toch écht een stuk dieper. Friet is in België integraal onderdeel van de cultuur. Niet alléén van de culinaire cultuur, maar ook van de beeldende cultuur. Hun friet, daar zijn Walen en Vlamingen gewoon fier op.

Onze Nationale Week van de Friet is niet meer. Soms leek het er een beetje op dat ook de al langer bestaande Week van de Friet bij onze zuiderburen wat minder leefde dan voorheen. De laatste jaren trok de campagne maar zelden nog groots de aandacht.

Friet op haaientanden

Maar tijdens de laatste editie was het weer goed raak. De Week van de Friet trok volop de aandacht. In verschillende Belgische steden kregen iconische standbeelden een zak friet in de hand. In Mechelen, Leuven, Hasselt, Middelkerke en Kortrijk. In de laatste twee steden ging men zelfs nog een stapje verder: de haaientanden op het wegdek van enkele straten werden omgetoverd tot puntzakken met friet. Gesteund door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) toont België tijdens de Week van de Friet hoe fier het is op zijn friet en op zijn jaarlijkse frietviering. Ach, mogen wij in Nederland zo’n zak lenen? Op het Rembrandtplein in Amsterdam staat een mooi standbeeld… Met weemoed denken we terug aan onze eigen campagneweek van Ons Frietje.